U Chlumce nad Cidlinou se v neděli vyskytlo tornádo. Foto: Radek Stehno

V Česku byl potvrzen výskyt tornáda. Deště poničily silnice i železnici

Meteorologové dnes potvrdili, že včerejší večerní úkaz u Chlumce nad Cidlinou, byl tornádo. Na Mělnicku opravují poničené silnice a železnice po přívalových deštích. Počasí bude dál deštivé.

„Po konzultaci s kolegy z CTRA potvrzujeme včerejší výskyt slabého tornáda od Chlumce nad Cidlinou před 18 hodinou,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Podle meteorologů byl ale kontakt tornáda se zemí jen letmý a naštěstí nezpůsobil žádné škody. „Radarově se jednalo o “nezajímavou” buňku. Další potvrzení, že slabá tornáda jsou relativně běžná,“ uvedli meteorologové. Za to při pohledu ze země se až tajil dech, protože tornáda obvykle vzbuzuje obavy už tím, že lidé vědí, co dokáže napáchat. Foto tornáda pořídil Radek Stehno.

Nedělní přívalové deště a kroupy napáchaly značné škody na Mělnicku. Mnoho lidí mělo vytopené sklepy a celé ulice zaplavilo bahno. S potížemi se potýkali v Liběchově a například ve Vehlovicích, kde déšť zcela odplavil část místní komunikace.

Podemletá je také silnice v Českolipské ulici přímo v Mělníku. „Okamžitě uzavíráme Českolipskou ulici, mezi bývalou restaurací U Jelínků a železničním přejezdem. Využijte, prosím, objízdné trasy, které právě značíme,“ informoval starosta Mělníka Tomáš Martinec.

Podle něho to má dopad do městské dopravy, která bude muset jezdit po objízdných trasách. Voda poškodila také tamní železniční přejezd, vlaky tam proto nyní mohou projíždět pouze rychlostí 10 kilometrů za hodinu, normálně je to přitom až 110 kilometrů v hodině.

Kroupy škodily také na Moravě, kde poničily na několika místech značnou část úrody, třeba hořčice v Brankovicích, obilí v Pavlově na Břeclavsku a například na Vyškovsku zase pole se sójou.

Spíše bouřlivé počasí lze očekávat i v příštích dnech. Typické prázdninové horko a „opalovací“ slunečné dny se hned tak nevrátí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se budou teploty pohybovat jen do 25 stupňů.

„Přes naše území bude v úterý dále k východu přecházet zvlněná studená fronta. Od středy se bude další studená fronta oddělující chladnější vzduch na severozápadě od teplejšího na jihovýchodě nad střední Evropou vlnit,“ uvedli meteorologové.

V noci na úterý tak bude oblačno až zataženo, přes den zataženo až oblačno, zpočátku v Čechách a postupně i na Moravě a ve Slezsku s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Večer od západu ubývání srážek a oblačnosti.

Ve středu se přechodně počasí vylepší, bude až polojasno, ojediněle přeháňky. Ale v Čechách odpoledne od západu postupně začne přibývat oblačnosti a na většinu území přijde občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty budou 21 až 25 °C. Ne všude ale bude stejně – na jihu Moravy až 27 °C, na západě kolem 18 °C.

Ve čtvrtek, pátek a sobotu meteorologové očekávají oblačno až zataženo, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty se budou pohybovat od 19 do 25 stupňů Celsia. Počasí se příliš nezlepší ani v dalších dnech.