Počasí na koupání vydrží do soboty. Foto: Jozef Mrkwa, Pixabay

Spalující horko bude do soboty, na východě ale hrozí silné bouřky

Horko, že se ani nedalo spát, taková byla noc na úterý a vlna veder bude pokračovat ještě do konce tohoto týdne. Na východě republiky ale hrozí silné bouřky.

Uvnitř místnosti 30 stupňů a venku ještě tepleji. Dělníci, zedníci, pošťačky ale i mnoho dalších profesí, které musí fyzicky pracovat venku na spalujícím slunci, zažívají asi nejhorší šichty v roce. „Před zimou se oblečete, mráz je nepříjemný, ale před sluncem a horkými teplotami neutečete,“ říká Alena Urbanová, který pracuje v Praze jako poslíček a rozváží lidem a firmám zásilky na jízdním kole.

Nesnesitelné horko už začíná být i těm, kteří jinak žhavé léto milují. „Alespoň, že první půlka léta byla chladnější, pár horkých dnů přežijeme. Horší je, že jsou horké i noci a člověk se moc nevyspí, je pořád zpocený,“ přemítá tramvaják František v centru Prahy.

Jaké počasí bude tento týden?

Radost z horkého počasí mají hlavně ti, kteří se trefili a zrovna si vzali dovolenou a mohou tak relaxovat u vody, nebo třeba na chladnějších horách. Užívat si to budou moci skoro do konce tohoto týdne.

Podle nejnovější předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude horko v Česku kulminovat v pátek, kdy se očekává přes 34 stupňů Celsia. Teplo bude ještě v sobotu, ale již by u nás měl počasí ovlivňovat frontální systém a s ním spojené bouřky. „Za studenou frontou k nám kolem tlakové níže nad jižní Skandinávií začne na přelomu tohoto a příštího týdne proudit chladnější vzduch od severozápadu,“ slibují meteorologové.

Vzhledem k tomu, že to je ještě pár dní před sebou, se teprve uvidí, zda se předpovědi vyplní. Nicméně jedno varování mají meteorologové už na dnešek a to s pomocí modelu Aladin. Kolem 20. hodiny mají hlavně na Moravu přijít bouřky, které doprovodí vichr a kroupy.

Déšť zalije krajinu, ale ochlazení bude jen krátkodobé. Spíše se dá očekávat, že potom bude jako v prádelně – vlhko a horko. Varování před bouřkami, které budou spíše lokální, platí do půlnoci pro kraje Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský, Jihomoravský a části Vysočiny a Pardubického kraje.