Opilý řidič se v Klatovech pokusil najet do lidí. Foto: PČR

Soud poslal do vazby řidiče, který chtěl opilý v Klatovech najet do lidí

Jihočeští kriminalisté zahájili trestní stíhání třicetiletého muže, kterého obvinili ze tří trestných činů. Soudce poslal obviněného do vazby. 6. srpna se měl pokusit najet do lidí.

V neděli 6. srpna 2023 krátce před jednou hodinou přijali policisté oznámení, že v Klatovech v ulici Pražská se řidič pokusil najet autem do skupinky osob pohybujících se na chodníku. Došlo ke zranění jednoho muže a dále k poškození domu, to když řidič do budovy s vozidlem narazil.

„Na případu pracovali klatovští policisté a následně si jej převzali krajští kriminalisté. Ti nyní zahájili trestní stíhání třicetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání zločinu těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Událost se stala v neděli ve tři čtvrtě na jednu v Klatovech. Obviněný muž po předchozí slovní i fyzické hádce se čtyřiadvacetiletým mužem usedl ve Zlatnické ulici do osobního vozidla tovární značky Toyota, ač měl Městským úřadem Přeštice a Městským úřadem Klatovy vysloven zákaz řízení motorových vozidel do dubna 2024.

Vycouval do Pražské ulice, pak se v prostoru křižovatky ulice Pražská a Křížová otočil a pokračoval zpět ulicí Pražská, kde pak autem najel na chodník do míst, kde se v danou dobu pohyboval muž, se kterým měl spor, a dalších pět osob.

Při tomto manévru narazil autem do nohy jednoho z mužů, ostatní stačili před vozidlem uhnout. Poté vůz narazil do budovy a došlo k poškození výlohy, vstupních dveří a pláště domu. Poškozené bylo i vozidlo.

Policisté řidiče vyzvali k dechové zkoušce, při které nadýchal 1,73 promile alkoholu. Bezprostředně po této události byl řidič zadržen a umístěn do policejní cely. Kriminalisté po sdělení obvinění státnímu zástupci spolu se spisovým materiálem podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Návrh státního zástupce soudce dnes akceptoval, a tak je obviněný stíhaný vazebně.

„Od soudu může odejít s trestem odnětí svobody na pět až dvanáct let,“ dodala Brožová.