Řidič ve Hvozdné postavil auto před záchranku. Foto: ZZS

Řidič ve Hvozdné záměrně blokoval záchranku, seniorka přitom bojovala o život!

Veřejnost šokovala zpráva záchranářů, kteří vyjížděli do obce Hvozdná na Zlínsku k seniorce ve vážném zdravotním stavu. Zatímco v domě bojovali o její život, soused zablokoval odjezd sanitky.

Záchranáři Zlínského kraje informovali o těžko uvěřitelné situaci, ke které došlo v obci Hvozdná. „Naše posádka nedávno vyjížděla na Hvozdnou k záchraně seniorky ve závažném zdravotním stavu. Ženě selhávalo srdce,“ informoval mluvčí Zdravotnické záchranky Zlínského kraje Jakub Omelka.

Sanita ve Hvozdné nemohla odjet

Jenže tam na zdravotníky čekal šok. V okamžiku, kdy záchranáři doslova bojovali o její život uvnitř domku, došlo k zablokování sanitky autem majitele příjezdové cesty. „Řidič sanitky se k pacientce nemohl dostat s nosítky, muž trval na tom, že jde o jeho pozemek a záchranáři tam nemají co stát,“ uvedl mluvčí.

Muž podle něho touto hádkou a zablokováním sanitky způsobil to, že posádka ztratila zhruba pět minut, kdy už mohla být s pacientkou na cestě do nemocnice. Tomu se snad ani nechce věřit, zvláště v situaci, kdy i tisíce řidičů se postupně učí, že i ve vypjaté situaci například před nehodou na dálnicích musí vytvořit záchranářskou uličku, aby mohli projet záchranáři, hasiči a policisté.

Záchranka: Na pozemek nás pustit musíte

Záchranáři zároveň upozorňují, že je nutné podotknout, že na podobné situace pamatuje Zákon o zdravotnické záchranné službě č. 374/2011 Sb., konkrétně paragraf 18. odst. 1., který říká: „Členové výjezdových skupin jsou oprávněni vstupovat za účelem poskytnutí přednemocniční neodkladné péče do cizích objektů, obydlí a na cizí pozemky, pokud se tam podle dostupných informací nachází osoba, které má být přednemocniční neodkladná péče poskytnuta.“

„Mrzí nás, že k takovým situacím vůbec dochází. Vždyť nikdo z nás nikdy neví, kdy bude potřebovat pomoc od jakékoliv složky IZS. Věříme ale, že většina lidí je stále k sobě ohleduplná a při záchraně lidského života chápe mimořádnost situace,“ dodal mluvčí záchranky.

Malého Péťu přejel traktor, prasklo mu srdce! Záchranář popsal dramatický boj o život

1 názor na “Řidič ve Hvozdné záměrně blokoval záchranku, seniorka přitom bojovala o život!”

  1. Avatar of Anna Sándorová
    Anna Sándorová

    K tomu není co dodat,je to smutné a pokud má pán svědomí,tak ho bude pěkně žrát…Upřímnou soustrast rodině a záchranářům díky za jejich péči.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *