Záběry vraha z Filozofické fakulty v Praze těsně před jeho smrtí.

Šlo zastavit střelce na Filozofické fakultě? Kontrola prověřila postup policie

Vnitřní kontrola policie dnes, 19 dnů od šíleného útoku střelce Davida Kozáka na Filozofické fakultě zveřejnila první výsledky kontroly zasahujících policistů.

Nikdo nepochybuje, že jediná vina za hrůznou smrt 14 lidí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze leží na střelci Davidu Kozákovi. Zároveň se ale veřejnost ptá, zda opravdu nešlo masakru předejít, nebo střelce zastavit rychleji? Zda policie opravdu postupovala správně a zda případně nedokáže podobným útokům příště zabránit lépe. Lidé totiž vidí, že podobných útoků bohužel po celém světě přibývá.

Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia dnes po 19 dnech zveřejnil první výsledky prověrky celého zásahu. Ředitel úřadu Michal Tichovský dnes řekl, že vnitřní kontrola se zaměřila na to, zda postupy policistů byly správné, přičemž dal důraz na to, že policisté pracovali jen s informacemi, které zrovna měli k dispozici, na rozdíl od toho, co víme teď.

Je třeba si uvědomit, že se vše odehrálo v rychlém sledu necelých tří hodin. „Prověřovali jsme úkony a opatření policie předcházející střelbě, postup policistů po oznámení o střelbě do chvíle úmrtí střelce, postup policistů po úmrtí střelce a postup na úseku zbraní a bezpečnostního materiálu,“ říká Tichovský.

Jak se útok střelce podle policie odehrál:

12.26 přijato oznámení o možném sebevražedném úmyslu střelce

15.23 zjištěno, že se v místě obydlí střelce v rodinném domě v Hostouni na Kladensku nachází mrtvá osoba. Nedošlo k ohledání, protože byly v domě nalezeny zbraně, plynové lahve a v domě byl cítit zápach plynu a benzínu.

Šetřením bylo zjištěno, že střelec zpravidla ve čtvrtek v poledne odjíždí do Prahy na výuku, neboť je studentem Filozofické fakulty.

V čase 13.11 jsou o této skutečnosti informováni policisté z Prahy, kteří v danou chvíli operují s informací, že se hledá osoba se sebevražednými úmysly, u níž se doma naše mrtvý muž, jehož příčina úmrtí je neznámá.

Ve 13.20 je lustrací zjištěno, že střelec je držitelem několika střelných zbraní.

Bezprostředně je vyhlášeno pátrání po osobě se sebevražednými úmysly, která je držitelem střelných zbraní.

13.22 Dvě tříčlenné hlídky oddělení hlídkové služby jsou vyslány na Filozofickou fakultu na Náměstí Jana Palacha, protože je to první kontaktní adresa, která vyskočí při vyhledávání na Google.

Jedna hlídka vstoupila do budovy a druhá prováděla obhlídku zvenčí. Policisté se zeptali s fotografií v ruce strážného a také procházejícího zástupce vedení Filozofické fakulty, zda studenta neznají. Policisté byli odkázáni na studijní oddělení a varovali oba muže, že student může být ozbrojen a je podezření, že chce spáchat sebevraždu.

Před odchodem hlídka zkontrolovala přízemí, kantýnu a také knihovnu v prvním patře. Až v kabinetu zahraničního studia potvrdili, že David Kozák je skutečně studentem Filozofické fakulty. Na studijním oddělení bylo následně sděleno, že student má mít ve 14 hodin přednášku v učebně číslo 503 v budově fakulty v Celetné ulici. Byl poskytnut jeho rozvrh a aktuálnější fotografie ze studijního systému.

Policisté v budově varovali každého, že student může být ozbrojen a je podezření, že chce spáchat sebevraždu.

Následně se do budovy Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha vydal také kriminalista, který chtěl získat podrobné informace o pohybu studenta pomocí přihlášení do systémů, použití studentské karty a podobně.

Filozofická fakulta v Praze má 4 budovy, přičemž jediný poznatek prostřednictvím rozvrhu vedl do budovy v Celetné ulici.

V čase 13.32 byla v suterénu rodinného domu v Hostouni potvrzena přítomnost nástražného výbušného systému.

Následně bylo do pátrání po studentovi zapojeno hned několik oddělení policistů včetně zásahové jednotky. Část policistů se soustředilo na prohledávání budovy v Celetné ulici, část prohledávala okolí a další lokality.

Ve 13.51 byl lokalizován telefon studenta s tím, že jeho poslední aktivita byla zaznamenána v okolí obce Hostouň. Další polohu se analyzovat nepovedlo, protože telefon byl stále neaktivní.

Úspěšná byla až třetí lokalizace v čase 14.38. Jeho telefon byl lokalizován v okolí obce Pařížská. Většina policistů se proto vydala pátrat tam.

Kontrola: Policie udělala maximum k vypátrání střelce

„Konstatujeme tedy, že policie věděla jen to, že student je držitelem několika střelných zbraní, má sebevražedné úmysly, v jeho domě byla nalezena mrtvá osoba, nástražný výbušný systém a že student cestuje do Prahy. Ve vztahu k tomu byla zvolena adekvátní opatření k vypátrání střelce. Množství provedených úkonů a nasazených policistů svědčí o tom, že postup policistů nebyl laxní ani nedbalý,“ řekl ředitel Tichovský.

Dodal, že žádné indicie podle něho v tu chvíli nevedly k tomu, že by David Kozák mířil do budovy na náměstí Jana Palacha a že by jeho úmyslem bylo provést čin inspirovaný aktivními střelci ve školách.

Střelec byl v budově ukrytý a po odjezdu policie začal vraždit

Mezitím, co policisté aktivně pátrali v Celetné a Pařížské ulici, se střelec chystal provést svůj ďábelský plán.

V čase 14.59 byla prvně oznámena střelba v budově Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha.

V 15 hodin je první policista z oddělení kriminálky na místě, vstupuje do budovy a vykazuje lidi ven, následně přijíždí další policisté z dalších oddělení. Po vstupu do budovy ale panovalo ticho a pro policisty bylo obtížné v rozlehlém objektu pachatele najít.

V čase 15.10 se dostávají do čtvrtého patra, kde již cítí pach charakteristický střelbě a vidí průstřely ve dveřích a zdech. Velitelem bylo rozhodnuto, že po útočníkovi budou aktivně dál pátrat policisté zásahové jednotky spolu se dvěma dalšími hlídkami.

V 15.12 se část policistů začne věnovat ošetřování zraněných a jejich transportu.

Při pátrání po střelci museli policisté zvolit takzvaný vyhledávací mód a ve čtvrtém patře prohledávají místnost po místnosti a přitom se snažili najít výstup na střechu.

Vrah masakr na fakultě měsíce plánoval, chtěl odpálit i dům rodičů

Policisté venku dostávají informaci, že střelec je na střeše a vyhodnocují možnosti, jak proti němu zakročit. Střelec se zpoza zábradlí objevuje vždy jen na několik vteřin. Když se objevil blízko ochozu, využil policista z 8. oddělení obecné kriminality, který se nacházel za budou Rudolfina za vzdálenosti cca 100 metrů a třikrát vystřelí z pistole na střelce.

Mezitím hlídka motorizované jednotky vyhledala pozici ke střelbě v okně protějšího hotelu. Avšak ve chvíli, kdy jeden z policistů už měl střelce v zorném poli a chystal se vystřelit, pachatel zahodil pušku a v 15.19 se policista zastřelil.

V čase 15.23 se policisté dostávají po prohledávání vnitřku budovy dostanou na ochoz, kde nachází střelce s prostřelenou hlavou, čímž bylo potvrzeno, že již nepředstavuje hrozbu.

Činnost hlídek v okolí fakulty spočívala v uzavírání bezpečné plochy, vyvádění osob do bezpečného prostoru, odklánění dopravy, hlídání východů z fakulty a poskytování první pomoci.

Po vyhodnocení Úřad vnitřní kontroly v této části konstatuje, že zásah policie proti aktivnímu střelci lze hodnotit jako profesionální a rychlý. Postup policistů při evakuaci osob z budovy byl správný a nijak se nevymykal zásadám pří útoku aktivního střelce,“ sdělil ředitel Michal Tichovský.