Lenka Šimůnková v pořadu 168 hodin. Zdroj: Česká televize

Přijďte mi říci pravdu do očí! Maminka oběti střelce z Filozofické fakulty promluvila

Tohle bylo přes čáru, vzkazují diváci. Česká televize v neděli v pořadu 168 hodin odvysílala zpověď maminky jedné z obětí střelce na Filozofické fakultě v Praze.

Česká televize v neděli večer v pořadu 168 hodin odvysílala zpověď Lenky Šimůnkové ze středočeských Čelákovic, matky, která v týdnu před Vánoci přišla o dceru Elišku. Zastřelil jí masový vrah David K. při útoku na Filozofické fakultě v Praze.

Ten 21. prosince 2023 zastřelil ve č. Patře budovy na náměstí Jana Palacha 14 lidí a pak i sám sebe. Podle vyjádření policie policisté udělali, co mohli. V danou dobu totiž hledali mladíka, který chce spáchat sebevraždu a nacházet se měl podle rozvrhu v jiné budově v Celetné ulici. Nikdo nemá věšteckou kouli, aby věděl, že se už v té době ukrýval v budově na náměstí Jana Palacha.

Na druhou stranu asi nikdo nedokáže překousnout, že policie z budovy odjela před řáděním vraha a zda by případně nemohla postupovat jinak. Odpovědi o postupu policie chtějí znát především rodiče dětí, který hrozný incident nepřežili.

Lenka Šimůnková: Chci mluvit hlasem své dcery

„Rozhodla jsem se vystoupit kvůli tomu, že ačkoli tady sedím s mou dcerou na obrázku, a nesedí vedle mě, tak jsem pořád maminkou,“ prohlásila s fotografií Elišky v ruce roztřeseným hlasem paní Šimůnková.

„Dcera se mi měla vrátit ve čtvrtek o půl šesté ze školy, ale nevrátila se. Přesto všechno jsem stále její maminkou a chci mluvit jejím hlasem, chci naplnit její přání, její touhy a sny,“ řekla paní Šimůnková.

Hroznou zprávu se dozvěděla poprvé v kanceláři od kolegyně, které telefonoval partner policista zprávu, že ve škole, kam chodí Eliška se střílelo. Paní Šimůnková se dceři snažila dovolat, ale mobilní telefon jen vyzváněl. „Říkala jsem si, že má přednášku, tak to nebere, aby nerušila. Vzala jsem si kabelku a vyběhla ven,“ vzpomíná na hrozné okamžiky paní Šimůnková v České televizi.

Popsala, jak se vydala k budově fakulty svou dceru hledat, jak stále čekala, až jí zavolá. Následně začala objíždět nemocnice, zda v některé z nich neleží. Takové okamžiky hrůzy si umí představit málokdo. „Čím více nemocnic jsem objela, tím více jsem začínala mít pocit, že by se mohlo stát, že moje Eliška v žádné nemocnici není,“ popsala s tím, že nakonec se od policie dozvěděla nejhorší zprávu ve svém životě.

„Byla to nejčistější duše, dobrosrdečná, plná čisté lásky s touhou pomáhat všem,“ popsala svoji dceru Elišku.

“Nebudu jen čekat, až policie uzavře spis!”

V paní Šimůnkové pochopitelně zůstane celoživotní křivda. „Ostatní rodiče si budou klást stejnou otázku, jakou mám já, tedy že policie před fakultou byla a následně odjela a že její děti nemusely být ve fyzickém a psychickém stavu, v jakém jsou. Bude nás hodně,“ prohlásila paní Šimůnková.

„Co se týká policie, tak nechci jen sedět a čekat, až mi někdo přijde sdělit, že je uzavřený spis a že tak to prostě bylo a mám se s tím smířit. S tím se nikdy nesmířím, že tady dcera už není,“ uvedla paní Šimůnková.

„Pouze potřebuji vysvětlení, abych mohla otázky uchopit a zpracovat. Mám otázku, co přesně se ve čtvrtek odpoledne stalo. Z jakého důvodu byla policie z budovy fakulty odvolána. Chci vidět pravdu o čtvrtku, o své dceři. Čekám, že mi to odpovíte. Všechno určitě správně uděláno nebylo. Z nějakého důvodu jste tam byli a z nějakého důvodu jste byli odvoláni. Chci vidět konkrétní obličej člověka, který rozhodl, že policisté, kteří stáli před fakultou odjeli. Chci, abyste si stoupl ke mně a řekl mi to z očí do očí. Čekám na vás, až přijdete, bydlím v Čelákovicích,“ dodala v emotivním prohlášení paní Šimůnková.

Byla reportáž České televize objektivní?

Diváci se na odvysílání tohoto prohlášení neshodnou. Například v diskuzi pod článkem na Echo 24 kritizují, že tento počin nebyl hodný seriózního média. Z novinářského hlediska je jistě dobré, když zazní pohled z druhé strany, nejspíše i to, když se k divákovi přenese syrová bolest následků hrůzného činu, který se v poslední době stal spíše mediální atrakcí.

Z druhé strany se ale jeví velmi neprofesionální, že televize veřejné služby nechá mluvit jen jednu stranu v téměř nesestříhané podobě dlouhé minuty a přitom nezazní jediný oponent, jediné vysvětlení, jediný doplněk. To může být porušení zásad objektivity a poskytnutí prostoru pro obě strany.

„Smutné zneužití, oběť bulváru, jenž nerespektuje nic. Ani smrt dítěte,“ napsala například Šárka Smejkalová. „To co včera předvedla České televize v pořadu 168, je za hranou, která by neměla k úctě k obětem a pozůstalým být v této době odvysílaná,“ připsal názor Rudolf Klapka.

„Chápu bolest matky nad zbytečně zemřelou dcerou, i když, kdo nezažil, nemůže pochopit. Ale závěr té reportáže byl trapný, úplně nechápu, o co Noře vlastně šlo,“ přidala názor Hanka Roztočilová.

Objevují se však i názory na podporu reportáže. „Ty otázky ohledně postupu policie je nutné klást. Postup před střelbou vypadá jako velké selhání, které se snaží zakrýt,“ konstatoval Radovan Stoklasa.