Pozor na podvodné sms. Zdroj: Pixabay

Pozor na zcela nový typ podvodu, míří na všechny řidiče, jeden už přišel o 700 tisíc!

Policie varuje před zcela novým typem podvodu, který míří na české řidiče. Riziko je přitom velmi velké, už několik lidí na to skočilo. Před podvodem už varují i některá města.

O co vlastně jde? Policejní mluvčí informovali, že scénář je často podobný. Může se však mírně lišit. Obvykle ale lidem na jejich mobilní telefon přijde SMS zpráva s informací o dopravním přestupku, například překročení povolené rychlosti, a že pokud dotyčný zaplatí pokutu do šesti hodin od přijetí zprávy, bude mít padesát procent slevu.

Informace se přitom tváří jako oficiální zpráva z veřejného portálu, nicméně jde o další způsob, jak se podvodníci snaží připravit lidi o peníze. Jedná se o tzv. phishing, kdy jsou lidé ve zprávách vyzýváni k tomu, aby klikli na v textu uvedený odkaz, přes který se dostanou na podvodnou webovou stránku, která ale navozuje dojem oficiálního portálu.

Policie ani úřady takto nekomunikují

„Pozor! Jedná se o podvod! Tímto způsobem se pokuty za dopravní přestupky nehradí! Když na zaslaný odkaz reagujete, odkaz otevřete a platbu potvrdíte, byli jste podvedeni a přišli jste zbytečně o své úspory,“ varuje Policie ČR.

Policisté dodali, že podvodník vyzve k instalaci aplikace typu „Smart klíč“ pro zvýšení bezpečnosti. Po instalaci si tuto aplikaci v dobré víře aktivujete a tím umožníte podvodníkovi přístup do svého bankovního účtu. Pokud už na odkaz, například omylem, kliknete, nezadávejte na web žádné citlivé údaje, které by mohly být zneužité.

SMS zprávy se šíří po celé republice a bohužel mnozí řidiči už na to skočili a přišli o peníze. Podvedení šoféři se pak obrací na policii, ale i na města. Varování už například vydal i odbor dopravy v Mladé Boleslavi.

„Je opravdu důležité, aby si lidi dávali pozor na podobné internetové podvodníky, doporučuji zprávy z neznámých čísel vůbec neotvírat a důsledně chránit své osobní údaje,“ varuje primátor města Jiří Bouška.

„Na Vysočině zase policisté zadokumentovali případ, kdy muž tímto způsobem přišel o 700 000 korun,“ informovali policisté.

Jak se chránit před podvodníky?

• Být obezřetný při nečekaných telefonátech
• Neotvírat odkazy v SMS od neznámých čísel
• Nikdy si do svých zařízení neinstalovat aplikace na základě pokynů neznámých osob
• Pravidelně kontrolovat své bankovní výpisy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *