Zkázka na Moravě pohledem z vrtulníku.

Povodně se dál zhoršují! Morava je pod vodou, zkázu zachytily letecké záběry hasičů

Situace na Jesenicku a celkově na Moravě se stále zhoršuje. Podle aktuálních meteodat prší na Moravě bez přestání a hladiny řek dál stoupají. V Jeseníku už je voda v centru města, další města se evakuují.

Česká republika se probudila do smutného rána. Všechny předpovědi meteorologů se vyplnily a naopak se situace ještě více zhoršuje. Podle nejnovějších zpráv Českého hydrometeorologického ústavu bude pršet dál, a to i v pondělí. Na vážnou situaci se tak musí připravit i lidé ve Středočeském kraji, kudy protéká Labe. To už je na třetím povodňovém stupni.

Jesenicko odříznuté od světa

Nejhorší ale zůstává situace na Moravě. Nejvíce zasažené je především Jesenicko. Město Jeseník je prakticky pod vodou, centrum města se proměnilo v jezero. Podrobnosti o situaci v Jeseníku, najdete v tomto článku. Video tam zachytilo, jak povodeň strhla muže přímo na ulici.

V Mikulovicích dál stoupá hladiny říčky Bělá, která postupně zaplavuje obec. „Starosta vyhlásil kompletní evakuaci obce,“ informovalo vedení obce Mikulovice v neděli ráno. Všichni obyvatelé jsou postupně evakuováni s pomocí hasičů, policistů a záchranářů.

Rozbouřená řeka Bělá v podstatě odřízla severní cíp Olomouckého kraje, voda totiž mimo jiné podemlela hlavní silnici I/44 z Jeseníku na Českou Ves, Písečnou a Mikulovice.

VIDEO: Mikulovice jsou pod vodou.

Situace se zhoršuje na řece Opavě

Evakuace dál probíhá také v Opavě, kde řeka rovněž nadále stoupá, situace je horší, než se očekávalo. Voda z řeky už se vylila do ulic města, postupně zaplavuje dokonce i místní sídliště Kateřinky. Kdo tedy potřebuje opustit město, měl by se včas evakuovat například k příbuzným, nebo do evakuačního centra, které nebude odříznuté od světa hladinou vody v ulicích.

Řeka Opava ovšem ohrožuje i další města. V Krnově a v Českém Těšíně kvůli extrémně vysokým tokům řek nařízena evakuace. Hasiči na člunech zachraňují ty, kteří dosud neodešli. 

Celkově v Olomouckém kraji již hasiči evakuovali kolem dvou tisíc obyvatel, některé přitom museli odvážet na člunek, což zvyšuje riziko. Do evakuačních center v sokolovnách či školách odešlo kolem 300 lidí, ostatní si zajistili náhradní ubytování u příbuzných.

Rozbouřená řeka Opava. Video: Václav Müller

Strach i v dalších částech země

Situaci teď s obavami sledují i lidé v dalších částech země, kam voda teprve míří. Například začala přetékat Husinecká přehrada na Prachaticku, ale zatím neohrožuje města na řece Blanici. Situaci ale mohou zkomplikovat další možné deště.

„Část Bavorova, do níž se voda dostala, se stačila evakuovat už v sobotu. Nabídli jsme lidem místo v našem kulturním domě, ale většinou využili toho, že šli k příbuzným,“ uvedl starosta Bavorova Petr Šafránek.

Připravují se také na středním Labi v Poděbradech a na Mělnicku. Právě na Mělnicku mají v živé paměti hned několik ničivých povodní. Hlavně obce pod Mělníkem jako Kly či Zálezlice, kde velká voda už několikrát napáchala škody za více než půl miliardy korun. „Mělník dnes dostaví hráze do nejvyšší výšky,“ sdělil starosta Mělníka Tomáš Martinec. Obce zase chystají evakuační centra.

Tisíce lidí bez elektřiny

Kvůli záplavám, ale také neustávajícímu větru a popadaným stromům do elektrického vedení jsou navíc tisíce domácností v České republice bez elektřiny. V neděli ráno to bylo již 260 tisíc domácností, nejvíce přes 114 tisíc právě v Moravskoslezském kraji a na Olomoucku či na jižní Moravě.

VIDEO: Povodně na Moravě z výšky

Na Moravu se dnes vydali pomáhat hasiči ze Středočeského kraje, konkrétně letečtí záchranáři na výpomoc se zvládáním povodňové situace. Cestou natočili pár záběrů z okolí v Moravskoslezském kraji. Podívejte se.

Povodně na Moravě z výšky. Video: HZS STC

FOTO, VIDEO: Jeseník celý pod vodou! Video zachytilo, jak povodně strhly muže na ulici

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *