Podzimní změna času. Foto: Pixabay

Podzimní změna času 2023 se blíží. Hodiny se posouvají příští víkend

Pro někoho nepříjemná změna času se opět blíží. Už příští víkend si budeme muset přetočit hodinky o jednu hodinu. Jak se změní čas na konci října?

Letošní druhý posun času se blíží. Změna času přichází vždy na jaře a také na podzim. A právě podzimní změna času je před námi. S tím, jak se déle rozednívá a později stmívá, se stále více lidí ptá, kdy nastane změna času. Odpověď je jednoduchá, letošní změna času se uskuteční příští víkend.

Mnozí lidé si myslí, že se mění letní čas na zimní. Ve skutečnosti se mění letní čas na standardní pásmový. Takzvaný letní čas byl zaveden komunisty v tehdejším Československu v roce 1979. Původním účelem zavedení posunu hodinek byla snaha o úsporu elektrické energie, která by jinak byla potřeba pro večerní svícení, protože díky letnímu času je večer „déle“ světlo.

Čas se posouvá o hodinu zpátky

Postupně se ustálilo pravidlo, že letní čas začíná o posledním březnovém víkendu a mění se na ten standardní pásmový čas v této oblasti Evropy o posledním víkendu v říjnu. V noci ze soboty 28. října na neděli 29. října se proto přesně ve 3 hodiny vrátí čas zpět o hodinu zpět na 2. hodinu.

Ve výsledku tak bude neděle o hodinu delší a přispat si tak budou moci i ti, kteří například musí v neděli do práce. Lidé si také budou muset přetočit nástěnné hodiny, budíky či klasické mechanické náramkové hodinky. Jinak si ale většina digitálních hodin, mobilních telefonů a počítačů posune čas automaticky, případně po restartu.

Delší noční, zdržení vlaků i zdravotní potíže kvůli posunu času

Hodina navíc mírně komplikuje noční železniční dopravu. Vlak totiž bude muset hodinu počkat v nádraží, aby vyrazil podle času určeného v jízdním řádu. Teoreticky také prodlužuje noční směnu zaměstnancům, kteří musí být i o víkendu v práci.

Mnoho lidí si také stěžuje, že změna času jim „rozhazuje“ biorytmus, cítí se kvůli tomu více unavení a celkově podráždění ještě několik dnů po změně.

Několik let se proto na úrovní Evropské unie usiluje o to, aby byla změna času zrušena. Dosud se ale nepodařilo najít shodu na tom, který má zůstat a který má být zrušen.