Záchrana mladého fotbalisty na hřišti v Újezdci. Foto: ZZS

Maminka fotbalisty, který zkolaboval na hřišti: Zachránili jste mu život!

Chvíle dojetí! Zlínští záchranáři se podělili o poděkování od maminky, jejímuž synovi zachránili život poté, co jako fotbalista zkolaboval přímo na hřišti. Podle lékařů je to zázrak!

„Zachránili jste život mého syna, moc vám děkuji!“ taková slova se jistě Zlínským záchranářům čtou opravdu skvěle. Napsala je Petra Surá, maminka 14letého fotbalisty, který 8. října zkolaboval během zápasu přímo na hřišti v Újezdci na Slovácku.

„Některé zásahy jsou pro naše posádky náročné psychicky i medicínsky. A jsou i události, které nás nutí myslet na pacienta, i když víme, že jsme pro něj udělali maximum a teď je v péči zdravotníků v nemocnici. Přesně tak je to i se zásahem, ke kterému vyjížděly posádky z Uherského Brodu v neděli 8. října,“ popsali záchranáři z HZS Zlínského kraje.

Zdravotnické operační středisko tehdy přijalo výzvu o náhlém kolapsu mladého fotbalisty přímo na hřišti v Újezdci. Operátorka naváděla po telefonu svědky události k nepřímé srdeční masáži. Po příjezdu lékařka rozhodla o přivolání letecké záchranné služby. Záchranáři hocha, který byl stále v bezvědomí, zajistili v rámci přednemocniční neodkladné péče a poté předali kolegům z Letecké záchranky Brno k transportu do nemocnice.

Díky časnému zásahu všech se zdá, že je vše na dobré cestě. A pacient se po velmi náročné a dlouhé operaci zdatně zotavuje. „Dnes nám to potvrdila i maminka chlapce, která uvedla, že lékaři v Brně mluví doslova o zázraku. S jejím laskavým svolením zveřejňujeme poděkování našim posádkám,“ uvedli záchranáři.

Poděkování maminky záchranářům:

„Chtěla bych tímto poděkovat všem, kteří se na záchraně mého syna podíleli. Většinu z nich znám osobně, takže jsem tak už učinila. Velké poděkování patří lékařce urgentní medicíny paní Jarmile Vysloužilové, která rozhodla o leteckém převozu do nemocnice.

Právě toto rozhodnutí bylo klíčové pro další vývoj situace. Velké díky patří také ostatním záchranářům, kteří na místě zasahovali (Kateřina Navrátilová, Martin Radoch a Martin Dolina).”

Petra Surá, maminka mladého fotbalisty