Nedělní povodeň na Zlínsku. Foto: HZS

Hrozivé záběry z Moravy: Obcemi se podruhé prohnala povodeň! Lidé jsou zoufalí

Obyvatelé obcí na Olomoucku už ztrácí sílu a nervy. Během pouhých pár dnů se totiž přes jejich domovy přehnala povodeň a s sebou přinesla obrovské nánosy bahna. Všichni dřeli celou noc.

Je to už podruhé během krátké doby, co se Českou republikou přehnaly silné bouřky. Nejvíce škody opět napáchaly na Moravě. Zatopené byly ulice ve městech i celé obce – hlavně na Zlínsku, Olomoucku, respektive hlavně na Přerovsku.

Povodeň se obcí prohnala podruhé

Vážná situace byla v obcích Kladníky, Radotín, Šišma a Hlinsko. Právě v obci Šišma už jsou lidé zcela zoufalí. Podle místostarosty Pavla Zemana zrovna v neděli zvládli obec uklidit po předchozí záplavě, která obec zavalila bahnem a dalšími nánosy minulý týden.

Obrovská dřina byla ale k ničemu, protože včera velká voda přišla zase. Lidé už jsou z toho zoufalí. „Nepomůže to ani psychice zdejších lidí, už nemůžeme. Už jsme mysleli, že je to za námi,“ řekl Pavel Zeman Novinkám.

Bouřky změnily ulice v potoky

Velká voda řádila i na Zlínsku. Například v obci Sazovice hasiči museli v noci evakuovat část obyvatel. Také v obci Racková se řada ulic proměnila v jednu velkou řeku. Záplava se prohnala rovněž Rožnovem pod Radhoštěm, kde se některé ulice proměnily v bazén, povodeň zatopila i místní kemp.

Na mnoha místech Moravy tak hasiči i obyvatelé celou noc nespaly a odstraňovaly následky bleskových povodní. Celé ulice jsou zanesené bahnem, některé sklepy a domy zaplavené, zničená auta, podemleté silnice. Mnoho práce hasiče i další lidi čeká i během dneška. V terénu jsou jich stovky.

Podobné je to na řadě míst v Moravskoslezském kraji, kde hasiči do dnešního rána zasahovali u 121 událostí. Zapojeno bylo celkem 18 profesionálních, 62 dobrovolných a jedna podniková jednotka hasičů.

Záběry z noci na pondělí z Moravskoslezského kraje.

Nedělní povodeň na Zlínsku. Video: HZS

FOTO, VIDEO: Zatopené ulice i velké kroupy, Čechy a Moravu zase trápí bouřky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *