Obcí Dzbel se prohnala vlna vody a bahna z polí. Foto: HZS OLK

VIDEO: Zatopené ulice, bahno a kroupy. Na Moravu udeřily bouřky

Silné bouřky postupují přes jižní Moravu. Na několika místech komplikují dopravu, v obci Dzbel zaplavily ulice bahno a velká voda. V noci ještě zesílí.

Přes Jihomoravský kraj postupuje dále k východu pásmo velmi silných bouřek. „Mohou být doprovázené nárazy větru přes 20 m/s, tedy 70 km/h nebo přívalovými srážkami,“ informoval Český hydrometeorologický ústav. Podle dat z meteoradarů začátkem noci ještě zesílí.

Například v obci Dzbel zaplavila voda z polí celou ulici a vlila se i do některých sklepů a garáží. „Na místě zasahuje šest jednotek hasičů, kteří čistí těžkou technikou propustky, aby voda mohla odtéct a začínají čerpat vodu ze sklepů,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Oblast poblíž Moravské Třebové zase zasypaly odpoledne kroupy, silná bouřka tam komplikovala dopravu. „Skoro to je dneska na zimní pneu,“ komentoval jeden z řidičů. Na hlavním tahu k Moravské Třebové se kvůli tomu odpoledne tvořily kolony.

Jihomoravští hasiči hlásili, že k 19. hodině evidují v souvislosti s bouřkami okolo tří desítek události. “Nejvíce jich je na Boskovicku, zejména odčerpáváme vodu ze sklepů,” uvedli hasiči z HZS Jihomoravského kraje.

Výstraha meteorologů platí do čtvrtečních tří hodin ráno pro kraje Zlínský, Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský a části Vysočiny, jižních Čech a Pardubického kraje.

V noci mohou bouřky na Moravě přecházet i opakovaně přes jedno místo, mohou také padat až dvoucentimetrové kroupy. V hornatých oblastech se mohou vyskytnout i ojedinělé supercely,“ dodal Český hydrometeorologický ústav k výstraze s tím, že k ránu už má být situace klidnější.

Přívalový déšť ve Dzbelu. (Pro přehrání povolte cookies). Video HZS OLK