Zatopená ulice poblíž cukrovaru v Mělníku. Zdroj: Roman Houžvic

FOTO, VIDEO: Jako v zimě! Mělník zasypaly kroupy, ulice pod vodou a zničená úroda

Tohle ještě obyvatelé města Mělník a dalších obcí v okolí nezažili. Mělnickem se ve čtvrtek odpoledne prohnala silná bouře, která region během chvíle zasypala hromadou krup.

Zničené pergoly, zničené střechy, celé ulice pod vodou a doslova zmasakrovaná úroda. Tak to dnes odpoledne dopadlo po nebývalé bouři na Mělnicku. Městem Mělník, ale i přes Kralupy nad Vltavou a dalšími obcemi, jako jsou Zálezlice, Kly, Mělnické Vtelno či Velký Borek se prohnala větrná smršť, která s sebou navíc přinesla přívalové lijáky a velké kroupy.

Přes Mělník přešla supercela

Kroupy odpoledne zasypaly celé ulice tak, že to vypadalo, jako by nebyl červenec, ale začátek prosince. Velké kroupy bohužel způsobily značné škody. Zahrádkáři mají poničenou úrodu rajčat a okurek i další plodiny a rostliny. Lidé mají poničené skleníky a zničené střechy na pergolách.

Některé ulice se kvůli přívalu krup, jež ucpaly kanalizace, ocitly pod vodou. Někteří řidiči to riskli a projížděli poměrně hluboké laguny plné vody, jedna se vytvořila například u cukrovaru. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se v regionu odpoledne vytvořila takzvaná solitérní supercela, která přinesla kroupy a nárazy větru.

Odpoledne se ale bouřky prohnaly také Pardubickem, lijáky spojené s velkými kroupami natočili lidé například ve Vysokém Mýtě. Částečně zatopené ulice trápily řidiče v Pardubicích.

Více bouřek bude zítra

Meteorologové uvedli, že odpoledne se mohou vyskytnout bouřky zejména v severních a severozápadních Čechách. S ohledem na vysoký střih větru ve výšce až 6 kilometrů je pravděpodobný vznik několika supercel, které by měly postupovat poměrně rychle směrem k východu.

„Upozorňujeme, že dnešní bouřky budou velmi lokální a na většině území výstrahy se nevyskytnou,“ uvedli meteorologové.

Zítřejší situace ale bude podle předpovědi výraznější a nebezpečnější. „Už během noci na zítřek a k ránu by mohl území od Jihočeského kraje směrem k severovýchodu ovlivnit konvektivní systém, mohl by přinést opět hlavně vydatné srážky,“ dodali meteorologové.

Kroupy zasypaly Mělník. Zdroj: Jan Rohlík

Zatopená ulice poblíž cukrovaru v Mělníku. Zdroj: Roman Houžvic

Přívalový liják s kroupami ve Vysokém Mýtě. Video: Pavel Zamastil

FOTO, VIDEO: Česko bičují bouřky, padají velké kroupy, problémy jsou v dopravě

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *