Temně červená obloha u Kutné Hory. Foto: FB / Nikola Černá

FOTO: Nad Českem zářila rudá obloha. Je to špatné znamení, bojí se lidé

Fascinující pohled se naskytl lidem v úterý ráno při pohledu na oblohu. Místo zimní šedě nebo modři se vybarvilo ohnivě červené až rudé barvy. Co to znamená?

Vysoké zvlněné mraky obalené v zářivé ohnivě červené až rudé barvě. Takový pohled se dnes naskytl lidem z velké části Čech. Tedy alespoň těm, kteří vstávají brzy.

Rudou barvu bylo možné sledovat těsně při východu slunce. A pro mnohé to byl fascinující pohled, snad každý si rudou oblohu s radostí fotil a sdílel na sociálních sítích. Mnozí byli z nezvyklého úkazu nadšení, ne ale všichni.

Objevily se i spekulace, že je to špatné znamení. „To není nic dobrého, co jsem jednou slyšela,“ okomentovala jednu z fotografií například Ivana Bederková z Kutnohorska. „Něco se stane to není nic dobrého,“ přidala se Danuta Levayová.

Zda věřit pověrám, je otázkou. Jisté však je, že červená obloha má i odborné vysvětlení. Jde o takzvané červánky. Až rudé zbarvení nebe vzniká lomem slunečních paprsků v atmosféře a jejich rozptylem na molekulách vzduchu nebo na částicích prachu.

Červánky předzvěstí studené fronty

Častější bývají červánky v létě večer, výjimečně se ale mohou vyskytovat i ráno a v zimě. Výskyt ranních červánků je hlavně z důvodu velkého množství vodní páry v ovzduší. „A obvykle se podle toho dá dobře odhadovat, že se blíží horší počasí, tedy přechod takzvané studené fronty, která přinese ochlazení, oblačnost a možná i srážky,“ popsala meteoroložka Dagmar Honsová v na webu 100+1.

Ještě před Vánoci bychom se tak mohli dočkat sněžení a tedy i částečně bílých Vánoc. A skutečně i Český hydrometeorologický ústav předpověděl, že zatímco čtvrtek bude ještě relativně teplejší s teplotami k 6 stupňům, následně se bude ochlazovat. Počítat lze i se sněžením, nejdříve na horách, později i v nížinách.

V nižších polohách budou srážky kombinované a především nad ránem je třeba počítat s možnou tvorbou ledovky na silnicích.