Bouřky vyvracely stromy na Trutnovsku. Foto: HZS

FOTO: Bouřka působila další škody, pršet bude i dnes celý den

Bouřky a přívalové deště i v noci na úterý a v úterý ráno působily problémy po celé České republice. Hasiči zasahovali u vytopených domů i stromů popadaných na auta.

Zasahovat museli hasiči během noci kvůli bouřkám například na Královehradecku, zjistily ČR zprávy. „Zpravidla se jednalo o pád stromu na komunikaci, které komplikovaly plynulost dopravy. Popadané stromy mohou komplikovat plynulost dopravy, jezděte opatrně,“ informovali v noci hasiči HZS Královehradeckého kraje.

V obci Skuhrov nad Bělou vyjížděli k nakloněnému stromu nad komunikací, využít museli využili výškové techniky. Strom byl totiž na drátech elektrického vedení. „Mezi včerejší 19. a dnešní 7. hodinou ranní jsme zasahovali u 50 technických událostí a pádu stromů. Nejvíce zasaženou oblastí byl okres Trutnov,“ uvedli královehradečtí hasiči.

Silnice plné bahna a vody

Jihočeští hasiči uvedli, že v porovnání s víkendem byla noc na dnešek výrazně klidnější. Přesto zasahovali u více než 30 událostí, kdy likvidovali následky trvalého deště. „Odklidili jsme též 13 spadlých stromů, přibližně 20 zásahů se týkalo vody. Nejčastěji jsme čerpali vodu ze sklepů a suterénů,“ uvedli hasiči z HZS Jihočeského kraje.

Dále čistili silnice od nánosů bahna, uvolňovali kanály, které nezvládaly pobírat velké množství vody, v Písku odčerpali lagunu na silnici, preventivní protipovodňové zábrany z pytlů s pískem stavěli v obcích Brloh, Žabovřesky a Podeřiště.

Také na Olomoucku působila bouřka problémy. „Po nočních bouřkách jsme zasahovali u 33 událostí v kraji. Ve 12 případech jsme čerpali vodu ze sklepů či garáží, a to především v obcích Velký Týnec a Bělkovice-Lašťany, kam se při bouřce vlila voda z polí. Ve čtyřech případech jsme zajistili provizorně poškozenou střechu,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Spadlo až 100 milimetrů srážek, jak bude?

Za poslední 3 dny v Česku podle Českého hydrometeorologického ústavu napršelo většinou 25 až 60 milimetrů srážek, v jižních Čechách ojediněle přes 100 milimetrů.

„Srážek už bude ubývat. Dnes zaprší na většině území, ale méně, než včera. Odpolední teploty dnes vystoupí na 13 až 17 °C, na Moravě a ve Slezsku na 18 až 22 °C,“ informoval Český hydrometeorologický ústav pro ČR zprávy.

Ve středu bude oblačno až zataženo, ráno ojediněle mlhy. Místy přeháňky nebo občasný déšť, v severní polovině území srážky četnější. Výrazně vylepšit se má počasí od pátku na víkend.