Na Nymbursku spadl strom na zaparkovaná auta. Foto: HZS

FOTO: Blesky v noci zapálily dva domy, lijáky zaplavily domy i silnice, na auta spadl strom

Velké problémy způsobily noční bouřky ve středu ráno ve středních Čechách. Přívalové lijáky vytopily několik domů. Od úderu bleskem dokonce začal hořet dům a na zaparkovaná auta spadl strom.

Jak jsme vás informovali, v úzkém pásu od Českých Budějovic přes střední Čechy a Liberecko se vytvořil proud intenzivních bouřek se silným větrem, velkou aktivitou blesků a také přívalovými lijáky. Brzké ráno tak bylo velmi nepříjemné nejen pro řidiče, ale i některé majitele nemovitostí. Někoho vzbudily intenzivní blesky, jiného velká voda až v domě.

„Od půlnoci jsme zaznamenali 24 událostí. Řešíme, nebo jsme řešili tři požáry, tři dopravní nehody a odstraňování stromů či čerpání vody ze zatopených domů,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Hned dva požáry během bouřky

Hned dva požáry, u kterých dnes v noci zasahovali hasiči, byly nahlášeny po úderu blesku. „Jeden v Kozárovicích na Příbramsku, kde zahořela střecha rodinného domu od stromu, do kterého udeřil blesk. Druhý požár vznikl v Bernardově na Kutnohorsku, tam se ještě příčina ověřuje,“ uvedl Sýkora.

Čerpání vody řešili hasiči z Kutné Hory, a to hned ve třech obcích – Potěhy, Zbýšov a Vrdy. Ve všech případech šlo o zatopené sklepy nebo kotelny. Všechny události byly nahlášeny nad ránem a zásah stále probíhá.

Na auta se zřítil strom

Kromě toho vlivem vichru a dlouhotrvajícího deště došlo k pádu několika stromů. „Většina byla zaznamenána na Mladoboleslavsku. Na Nymbursku spadl strom na zaparkovaná vozidla, naštěstí nikdo nebyl zraněn,“ uvedl mluvčí hasičů.

V Chocnějovicích na Mladoboleslavsku zasahovali profesionální hasiči z Mnichova Hradiště kde na komunikaci ze stráně teklo větší množství vody. Voda sebou strhla bláto a kameny, které bylo nutné uklidit.

Královehradecko pod vodou

Ranní přívalový déšť opět zasáhl Královéhradecko a Dvůr Králové nad Labem. “Aktuálně zasahujeme u více jak dvou desítek událostí spojených s čerpáním vody,” informovali tamní hasiči. Nejvíce zasažené obce jsou Hřibsko a Stěžery. Jak to na některých silnicích v tamním regionu vypadalo ve středu ráno, se podívejte ve videu pod fotkami.

Na Liberecku voda zaplavila obec Bulovka

Bouřky se nad ránem přehnaly také přes Liberecký kraj, kde se nejvíce dotkly Frýdlantska. Například Obec Bulovka zasáhla přívalová povodeň.

“Vodní tok kulminuje, sčítají se škody, v tuto chvíli máme informaci, že událost je bez zranění. V lokalitě zasahujeme a situaci monitorujeme,” informovali liberečtí hasiči.

Lijáky zaplavily ve středu ráno silnice na Královehradecku. Video: HZS

VIDEO: Obec Bulovka zasáhla přívalová povodeň.

VIDEO: Českem se táhne pás bouřek s přívalovými lijáky a oslňujícími blesky, riziko pro řidiče

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *