Čerpací stanice. Ilustrační foto. Foto: ČRzprávy

Ekonom: Hrozí nedostatek nafty a benzínu, palivo může zdražovat!

Výrazné zdražování paliv v krajním případě až na 45 korun za litr hrozí v příštích týdnech v Česku. Může za to nedostatek paliv vyráběných z ruské ropy.

V posledních týdnech jsme svědky pozvolného zlevňování benzínu a nafty u tuzemských čerpacích stanic, kdy průměrná cena za litr Naturalu 95 klesla pod 38 korun a podobně je na tom diesel. Síť čerpacích stanic Tank ONO dokonce minulý týden stlačila cenu za litr benzínu Natural 95 na 34,90 Kč.

Jenže tomu může být brzy konec. „Česku hrozí citelné zdražení pohonných hmot, společnost Slovnaft totiž ode dneška nemůže zásobovat palivy z ruské ropy. Přitom na Moravě každý druhý litr paliv pochází právě ze Slovnaftu,“ napsal dnes ekonom Lukáš Kovanda.

Česku tak podle něho hrozí nedostatek pohonných hmot, zejména pak na Moravě. Právě na Moravě totiž hned každý druhý litr prodaných paliv pochází z bratislavské rafinérie společnosti Slovnaft, spadající pod křídla maďarského petrochemického podniku MOL.

„Slovnaftu ale dnes končí výjimka, který mu umožňovala zásobovat Česko palivy, zejména naftou, vyrobenými z ruské ropy. Slovenská vláda Roberta Fica sice nyní v Bruselu jedná o prodloužení této výjimky, ale než Evropská komise dospěje ke konečnému verdiktu, může uplynout několik týdnů,“ vysvětluje Kovanda.

Zdražení až na 45 korun za litr?

Slovnaft naštěstí už ze zhruba třiceti procent zpracovává ropu, na niž se západní protiruské nevztahují. Po určitou dobu (zmíněných několik týdnů) tak ještě může Česko zásobovat pohonnými hmotami vyrobenými právě z této nesankcionované ropy. „Závažnější situace tedy nastane tehdy, pokud by Evropská komise prodloužení výjimky zamítla,“ říká Kovanda.

Pokud by se Česko mělo obejít bez dodávek paliv ze Slovnaftu, řidiči u tuzemských čerpacích stanic si pořádně připlatí. „Mohlo by se jednat až o několik korun na litr, takže v krajním případě nelze vyloučit zdražení pohonných hmot v ČR až k úrovni 45 korun za litr,“ varuje Kovanda.

Nezbývá než doufat, že Evropská komise rozhodne o výjimce včas a hlavně správně.