Záchranáři bojovali v lese u Palkovic o život myslivce. Foto: ZZS

Dramatický boj záchranářů o život myslivce v lese! Přes všechnu snahu zemřel

Smutná zpráva přišla z Palkovic na Frýdecko-Místecku. Záchranáři tam v nepřístupném terénu v kopci, ve sněhu a mrazu bojovali o život myslivce. Bohužel nepřežil.

Dramatické okamžiky se odehrály v sobotu večer poblíž obce Palkovice na Frýdecko-Místecku. Záchranářům byl nahlášen muž v bezvědomí, okamžitě k němu vyjel lékařský tým a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Frýdku-Místku.

70letý myslivec se účastnil honu, ale přitom se kolegům ztratil. Ti ho od odpoledne začali intenzivně hledat a našli jej až k večeru v obtížně přístupném terénu v lese. „K místu záchranáři nemohli dojet, a s kompletním vybavením museli vyjít několik set metrů v hlubokém sněhu do prudkého kopce,“ informoval mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

První pomoc postiženému již v té době na místě poskytovali policisté. Zasahující lékař zjistil selhání krevního oběhu pacienta a silné podchlazení.

„V souladu s odbornými postupy proto posádky ZZS zahájily rozšířenou resuscitaci: muž byl připojen k přístroji zajišťujícímu nepřímou srdeční masáž, záchranáři zajistili dýchací cesty a umělou plicní ventilaci. Pro podávání léků zajistili vstup do kostní dřeně,“ popsal Humpl.

Pro nemožnost transportu pacienta pozemní cestou byl na místo vyslán vrtulník. Za asistence policistů a myslivců byl muž za stálé resuscitace přenesen svahem k lesní cestě a dále přepraven lesnickým terénním automobilem k místu přistání vrtulníku. Jeho pilotovi se v rámci nočního letu podařilo přistát na lesní mýtině asi dva kilometry daleko.

„Po celou dobu dalšího transportu vrtulníkem probíhala nepřímá srdeční masáž a další úkony. Muž byl předán týmu urgentního příjmu ostravské Fakultní nemocnice ve stavu selhání všech základních životních funkcí,“ dodal Humpl.

Bohužel i přes veškerou snahu myslivec kolem 22 hodiny v nemocnici zemřel.