Na obloze bude dnes v noci vidět superúplněk, navíc modrý. Zdroj: CHMÚ/X

Dnes v noci bude na obloze vidět vzácný modrý superúplněk!

Unikátní úkaz bude dnes v noci vidět na obloze. Poslední srpnové ráno totiž výrazně osvítí superúplněk. Pro lidi citlivé na světlo to znamená, že se příliš nevyspí.

Brzké ranní hodiny posledního srpnového dne s sebou přinesou už devátý úplněk v letošním roce. Navíc půjde o superúplněk. „Jedná se o takzvaný „Blue Moon“ tedy „modrý úplněk“. Je poměrně vzácný, dochází k němu průměrně jednou za tři roky,“ vysvětlují odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Takzvaný superúplněk by měl nastat 31. srpna ve 3 hodiny a 35 minut. Tedy tuto noc nad ránem. Jak dobře bude úplněk vidět, je otázkou, velkou část noci má být totiž zataženo, meteorologové ale na část noci předpovídají i polojasno.

Dva úplňky v jednom měsíci

Letošní srpen je navíc unikátní tím, že se na obloze ukáže úplněk Měsíce už podruhé v jednom kalendářním měsíci. Tato situace nastala kvůli kratšímu intervalu střídání fází Měsíce, než je délka kalendářního měsíce srpna.

Teď navíc půjde o superúplněk, což je stav, když je Měsíc nejblíže k Zemi. Opticky to tak vypadá, že je obrovský a že je nám blízko.

Pro lidi citlivé na noční světlo tak půjde o krušnou noc a nejspíš se příliš nevyspí. Řešením je jedině důkladné zatemnění ložnice. Příští nejbližší úplněk nastane 29. září.