Smartwings létá s letadly Boeing. Foto: Smartwings

Boeing s Čechy letícími do Dubaje hlásil poruchu! Letadlo se muselo vráti do Prahy

Na pražské letiště se dnes muselo krátce po startu vrátit letadlo Boeing mířící do Dubaje. Stroj totiž hlásil závadu. Je to další z problémů výrobce amerických letadel?

Dramatické okamžiky si prožili cestující mířící ve čtvrtek ráno z Prahy do Dubaje. Jejich letadlo totiž začalo hlásit závadu a tak se stroj musel už po 18 minutách otočit a vrátit na pražské letiště. Ačkoli se za letu nic hrozného nestalo, pro cestující to byly dramatické okamžiky plné nejistoty, zda se v pořádku vrátí na zem.

Letadlo se muselo vrátit na pražské letiště

„Řekli nám, že vypraví náhradní letadlo, ale vůbec už se mi nechce letět,“ řekla jedna z cestujících. Po přistání se k letadlu preventivně sjeli hasiči a další složky záchranného systému. Nebylo to ale potřeba. Letadlo nyní prohlédnou technici.

Mluvčí společnosti Smartwings Vlaďka Dufková událost potvrdila serveru iDnes. „Na let do Dubaje bylo nasazeno náhradní letadlo s naplánovaným odletem v 11:30,“ uvedla Dufková.

Společnost Smartwings létá ve většině případů s letadly amerického výrobce Boeing, například 737 Max 8. Jenže kromě aktuální indikace možné závady, která zatím nebyla potvrzena, mají letadla tohoto výrobce i jiné problémy po celém světě.

Boeingem létají čeští turisté na dovolenou!

Mají se Češi bát létání? Provede operátor speciální technické kontroly? Lidé chtějí odpovědi! Potíže letadel tohoto amerického výrobce se kupí a právě s touto značkou létají desítky tisíc českých turistů každoročně na dovolenou.

České cestovní kanceláře totiž využívají ve velkém právě operátora Smartwings s letadly Boeing, převážně s modely 737 MAX typu 8.

Úřady například vyšetřují únorovou událost, kdy se letounu 737 MAX 8 po dosednutí na přistávací dráhu zasekly pedály směrového kormidla.

Problémy výrobce Boeing se kupí

Další potíže mělo letadlo Boeing 737 MAX společnosti United Airlines, které minulý pátek 8. března sjelo na mezinárodním letišti George Bushe v Houstonu z ranveje na trávu.

Jiný letoun 737 Max 9 společnosti Alaska Airlines měl v lednu nehodu, kdy se krátce po startu z Portlandu v Oregonu vytrhla část trupu s oknem. Letadlo naštěstí bezpečně přistálo a nikomu ze 177 lidí na palubě se nic nestalo. Ukázalo se, že v klíčovém díle chyběly čtyři šrouby. Boeing je ale od té doby pod drobnohledem úřadů a některé letecké společnosti daný typ letadla na čas preventivně stáhly z provozu.

Toto pondělí se zase letadlo Boeing 787 letecké společnosti LATAM při letu ze Sydney do Aucklandu prudce propadlo. Dramatická událost si vyžádala více než 50 zraněných. Podle aktuálních informací se ukazuje, že by za propadem mohla stát taková drobnost jako neúmyslné posunutí sedadla pilota.

Ve čtvrtek 7. března zase přišel přišel Boeing 777-200 s 249 cestujícími po startu ze San Franciska o pneumatiku a byl odkloněn do Los Angeles, kde naštěstí bezpečně přistál.

Tragické události v letech 2018 a 2019

Připomeňme, že velký skandál se kolem výrobce Boeing odehrál v roce 2018, měly dva letouny 737 MAX 8 tragické nehody kvůli problémům s čidly. V říjnu 2018 havarovalo letadlo Boeing 737 MAX 8 společnosti Lion Air v Indonésii a následně v březnu 2019 havaroval letoun Etiopských aerolinií u Addis Abeby. Při nehodách dohromady zemřelo 346 lidí.