Céline Dion vystoupila na zahájení Olympiády v Paříži. Zdroj: Eurosport

VIDEO: Dokázala to! Vážně nemocná Céline Dion zahájila Olympiádu z Eiffelovy věže

V Paříži byla zahájena 33. letní Olympiáda. Unikátní zahajovací ceremoniál konaný přímo v centru města na řece Seině senzačně uzavřela kanadská zpěvačka Céline Dion, která trpí velmi vážnou nemocí.

Několik dnů se spekulovalo, že na zahájení 33. letních olympijských her vystoupí kanadská zpěvačka Céline Dion, kterou nejvíce proslavil legendární hit z filmu Titanic. Ta se již před několika dny objevila v ulicích Paříže a trpělivě se podepisovala fanouškům.

Spekulovalo se ale o tom, zda náročné vystoupení zvládne, protože trpí nemocí, která ji při emočním vypětí, tedy i při zpěvu způsobuje bolestivé křeče, které zpěvačku zcela paralyzují. Nedávno to ukázal autentický televizní dokument, v němž se Céline svíjela dlouhé minuty v bolestech.

Céline Dion ale před zraky celého světa vše dokázala na výbornou a v zářivě bílých šatech přímo na působivě nasvícené Eiffelově věži šansonem od Édith Piaf ukončila velkolepý ceremoniál. Podle světových médií jde o velký návrat zpěvačky na pódia.

Její vystoupení bylo skutečně úchvatnou tečkou, svým zpěvem doprovázela stoupající olympijský oheň, který byl vyveden ve velmi ojedinělé podobě. Organizátoři jej připravili jako velký horkovzdušný balon, který se po zapálení francouzskou atletkou Marií-José Pérecovou a judistou Teddym Rinerem vznesl nad Paříží.

Zahájení olympiády: Až moc velká pestrost a taťka Šmoula

Bylo zjevné, že na programu plném ojedinělých vystoupení pracovalo obrovské množství lidí a musel stát velké peníze. Možná až příliš do pozadí ale šly jednotlivé sportovní týmy, které připlouvaly v lodích po řece Seině a režie je divákům ukazovala opravdu jen letmo. Například česká výprava se v záběrech objevila sotva na 5 sekund.

Mnozí diváci také kritizovali, že se olympijský ceremoniál na chvíli proměnil spíše v Eurovizi, když vystupovala fousatá zpěvačka, nebo namodro nabarvený francouzský zpěvák Philippe Katerine coby bůh Dyonýs, který ale spíše připomínal přerostlého taťku Šmoulu. Organizátoři chtěli ukázat symboliku v podobě lásky, tolerance a různorodosti. Podrobnosti v článku tady.

Podobné pojetí olympiády vyžaduje skutečně velké sebevědomí, ale celkově se dá říci, že více než čtyřhodinový program byl za poslední roky skutečně zábavný a vskutku originální, včetně vystoupení světové star Lady Gaga přímo na nábřeží Seiny.