Do lékáren míří 30 tisíc tablet penicilinu. Foto: MVZ

Zoufalí Češi dál shání penicilin, do lékáren míří 30 tisíc tablet

Nemáme. Na takovou odpověď stále naráží Češi v lékárnách, když shání penicilin. Situace by se mohla ale zlepšit, do lékáren dnes míří 30 tisíc tablet antibiotik.

Obejít i několik lékáren musí často nemocní lidé, kterým lékař předepsal penicilinová antibiotika. V mnoha lékárnách totiž nemají ani tabletu, a to nemluvě o penicilinových kapkách pro děti.

Ministerstvo zdravotnictví dlouho slibuje, že se situace změní, ale na řadě míst je problém stále stejný. V pondělí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že výrobce rozvezl distributorům 30 tisíc balení tabletového penicilinu.

„Distributoři jej během dneška a zítřka rozvážejí do lékáren,“ uvedl Válek v pondělí odpoledne. Spolu s dodávkou 38 tisíc balení penicilinu z minulého týdne jde o více než měsíční očekávanou spotřebu.

Do druhé poloviny listopadu má dorazit 300 tisíc balení penicilinů v tabletách i sirupech. Jednání s držiteli rozhodnutí o registraci, distributory i lékárníky budou podle Válka nadále pokračovat a pracovní skupina pro dostupnost léčiv bude i nadále zasedat a monitorovat situaci.

„Čísla, která jsme oznámili 22. srpna, tedy že do prvních říjnových dní bude dodáno do České republiky 130 tisíc balení penicilinu v suspenzích i tabletách a do 2. poloviny listopadu dalších 170 tisíc, platí,” dodal Válek.

Pracuje se na pravidelných dodávkách léků

V pracovní skupině pro dostupnost léků rovněž zasedají i zástupci České lékárnické komory a distributorů léčiv, kteří se podílejí na dlouhodobém řešení situace s dostupností antibiotik i dalších léčiv. Díky pravidelným jednáním a rychlému sdílení informací z lékáren i distribuce výrazně přispívají k omezení dopadů výpadků léčiv na pacienty, jako tomu bylo v případě antiparkinsonik, antidiabetik a dalších léčiv, které chyběly v předchozích měsících.

Také díky novele zákona o léčivech z loňského prosince máme šanci výpadky léčiv vykrývat mimořádně dodanými a plně hrazenými léčivy, která jsou registrovaná v EU, to je opravdu velká pomoc,“ uvedl člen představenstva České lékárnické komory Michal Hojný.