Zemřel Karel Schwarzenberg. Zdroj: X/Jiří Pospíšil

Zemřel Karel Schwarzenberg, bývalý vicepremiér a šéf TOP 09

Náhle zemřel Karel Schwarzenberg. Šlechtic a politik zemřel po dvou dnech v umělém spánku ve Vídni, kam byl v pondělí letecky transportován.

Schwarzenberg zemřel jen dva týdny poté, co mu 28. října udělil prezident Petr Pavel Řád bílého lva. V posledních dnech bývalého vicepremiéra, ministra, senátora a předsedu TOP 09 trápilo zdraví. V pondělí byl dokonce transportován letecky do nemocnice ve Vídni, poslední dva dny byl v umělém spánku.

O úmrtí jako první informoval server Echo 24 na základě zdrojů z rodiny Karla Schwarzenberga. Jako první rodině kondoloval Miroslav Kalousek, se kterým zakládali politickou stranu TOP 09.

„Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji. Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal,“ sdělil Miroslav Kalousek.

Přidal se také politik Jiří Pospíšil z TOP 09. „Domnívám se, že člověk se nemá za to, co je, ani stydět, ale ani se povznášet. Prostě si říct – Pán Bůh Tě postavil sem a nalož s tím, jak můžeš nejlépe. A pan Karel Schwarzenberg s tím naložil opravdu krásně…”

Pro mě byl vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do naší země. Velká čest jeho památce. Jeho osobnost, myšlenky a neuvěřitelný nadhled budou hodně chybět…,“ napsal Pospíšil.

Karel Schwarzenberg pochází ze šlechtického rodu Schwarzenbergů. V letech 2004 až 2010 byl senátorem a v letech 2007 až 2009 ministrem zahraničí. V roce 2009 s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09, Schwarzenberg byl zvolen jejím předsedou. Postupně byl také vicepremiérem, ministrem zahraničí, poslancem a v roce 2013 kandidoval na prezidenta. Úspěšnější byl ale tehdy Miloš Zeman.