Lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Miroslav Hamřík / Pixabay

„Vyhoďte tu bábu a Fiala neví, jak lidé žijí.“ Babiš urážel ve Sněmovně

Tříhodinový monolog předvedl lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš na dnešní mimořádné schůzi Sněmovny, která řeší korespondenční volbu.

Šéf hnutí ANO a lídr opozice Andrej Babiš si dnes ve sněmovně nebral servítky. Ve tříhodinovém monologu stačil pourážet šéfku Národní galerie, premiéra Petra Fialu i rakouské voliče.

Hnutí ANO a také SPD se snaží brzdit projednání takzvané korespondenční volby, tedy možnosti, aby Češi žijící v zahraničí mohli volit prostřednictvím zaslání svého hlasu například poštou. Opozice tuto možnost kritizuje jako snahu ovlivnit volby. Babiš například vyzval ty, kdo žijí v zahraničí, aby přijeli volit domů. Hlasy prostřednictvím korespondence se prý dají ovlivnit.

„Korespondenční volba je cesta, jak přiblížit Českou republiku k jejím občanům v zahraničí a ulehčit jim právo volit. A co říká Andrej Babiš? Kdo chce volit, má jet tam, kde se narodil, nebo nevolit vůbec. To je jeho přístup k lidem, ze kterých nekoukají hlasy pro ANO,“ reagoval na názor ANO ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Podle Jakuba Michálka z Pirátů to ulehčí život Čechům, kteří musí za prací nebo studiem do zahraničí. „Kdokoliv z nás pojede na stáž či střednědobý nebo dlouhodobý pobyt, bude moci hlasovat poštou. Studenti na Erasmu či lidé na pracovních stážích a naši krajané ve světě. Je to jeden z mnoha kroků k modernizaci naší země,“ říká Michálek.

Kdy odvoláte tu bábu z Národní galerie?

Ještě před projednáním programu schůze Sněmovny ale opozice začala s nekonečnými monology, kterými proces zdržuje. Andrej Babiš hovořil tři hodiny a stačil přitom pourážet kdekoho. Například šéfku Národní galerie nazval bábou. „Kdy odvoláte tu bábu z té Národní galerie?” kritizoval poněkud mimo téma dění v kultuře.

„Ať ministr “tu bábu odvolá“? Ne, to není výrok anonymního trolla v debatě na sociální síti, ale vyjádření tzv. lídra opozice na půdě parlamentu vůči ředitelce Národní galerie. A je vlastně jedno, o jaké ženě pan Babiš takhle mluví. V každém případě je to ukázka hulvátství,“ reagoval ministr Vít Rakušan.

Urazil i rakouské spojence

Babiš se opřel také do občanů Rakouska za to, že si do vlády zvolili zástupce Strany zelených. Rakouské voliče nazval magory. „Jdu psát zahraničnímu výboru Rakouska, že magor tu je úplně někdo jiný. Jinak nám kvůli těmto výrokům nakonec vyhlásí válku i takové neutrální Rakousko,“ reagoval poslanec Marek Ženíšek.

“Můj výrok samozřejmě nebyl směřovaný k občanům Rakouska, mluvil jsem o straně Zelených. Aktivistech, kteří záměrně blokují dostavbu dálnic. Z kontextu to bylo jasné,” sdělil večer Andrej Babiš.

Petr Fiala se ohradil

Ostrou kritikou jako obvykle zasypal Andrej Babiš i premiéra Petra Fialu z ODS. Vyčetl mu, že neví, jak žijí obyčejní lidé.

„O člověku jako já, který žil úplně normální život se to odváží říct člověk, který byl celý svůj život privilegovaný. Který za komunistů byl komunista a ještě patřil mezi privilegovanými k privilegovaným, protože ne všichni komunisté mohli žít a studovat v zahraničí,” reagoval nezvykle ostře Fiala.

“A po listopadu 1989 se pohybuje v úplně jiném světě než normální lidé. Je to mimořádně nevkusná drzost, měl by pokorně mlčet,“ dodal Petr Fiala směrem k Andreji Babišovi.