Studie nového vozu Škoda Epiq. Zdroj: Škoda

VIDEO: Škoda Auto představuje nový elektrovůz Epiq, bude stát 25 tisíc eur

Mladoboleslavská automobilka Škoda představila výsledky loňského hospodaření. Představuje také studii nového malého vozu na elektřinu Škoda Epiq.

Škoda Auto na dnešní tiskové konferenci představuje designovou studii nového malého elektrovozu Epiq, který plánuje vyrábět v rámci svého razantního přechodu k elektrickým pohonům. Ještě letos představí nový vůz Škoda Elroq.

Do elektrické ofenzivy automobilku tlačí evropská legislativa, pokud Škoda nebude vyrábět dostatek elektrovozů, hrozí ji drastické pokuty za neplnění limitů emisí. „Naše budoucnost je zkrátka elektrická,“ řekl na tiskové konferenci šéf Škoda Auto Klaus Zellmer.

Vůz Elroq se představí ještě letos

„Letos přivádíme nového silného hráče, a to plně elektrický vůz Elroq. Světová premiéra tohoto kompaktního SUV je prvním krokem k rychlému rozšíření našeho portfolia plně elektrických vozů. Nabídne zákazníkům vysoký poměr užitné hodnoty a ceny. Elektromobilita bude díky tomu dostupnější,“ řekl Zellmer.

„Zvýšená karoserie v kompaktním provedení bude činit z tohoto SUV mainstreamové provedení pro každého, to vše zabalené do nového designového jazyka modern solid,“ dodal šéf Škoda Auto.

Nová Škoda Epiq za 25 tisíc eur

V roce 2025 pak přijde další novinka – nová Škoda Epiq, jejíž odhalení je naplánováno na rok 2025. Cena vozu se bude pohybovat okolo 25 000 eur, model s délkou 4,1 metru nabídne prostorný interiér a zavazadlový prostor o objemu až 490 litrů.

Uvnitř i vně pak bude plně vycházet z nového výrazného, funkčního a autentického designového jazyka automobilky Modern Solid. Ten se propojí s novými technologiemi a pokročilými asistenčními systémy.

„Připravovaná Škoda Epiq nabídne za velmi atraktivní cenu výjimečnou hodnotu a prostorný interiér v kompaktní karoserii. Nasloucháme našim zákazníkům a proto rozšiřujeme portfolio čistě elektrických vozů do segmentu malých automobilů,“ řekl Zellmer.

Designová studie modelu Škoda Epiq přináší moderní design spojený s velkým dojezdem a uživatelsky přívětivými technologiemi.

Nová digitální designová studie značky Škoda ukazuje klíčové prvky a vlastnosti připravované novinky. Malý městský crossover Škoda Epiq s délkou 4,1 metru nabídne dostatek prostoru pro pět osob a zavazadlový prostor o objemu až 490 l.

Dojezd až 400 kilometrů

Se vstupní cenou začínající na částce přibližně 25 000 eur půjde o nabídku pro zákazníky, kteří s elektromobilitou začínají. Vůz nabídne maximální dojezd na jedno nabití přes 400 kilometrů.

„Nový designový jazyk Modern Solid harmonicky kombinuje chytré funkce a praktičnost s atraktivním vzhledem a naším přístupem k udržitelnosti. Designová studie modelu Škoda Epiq ztělesňuje všechny klíčové prvky našeho nového designového jazyka,“ uvádí Oliver Stefani, šéfdesignér společnosti Škoda Auto.

Zellmer také uvedl, že Škoda plánuje dál pokračovat v digitalizaci a stává se softwarovou společností, která sama dokáže výrazně vylepšovat své palubní systémy. „Nový informační systém ve vozu Enyaq vyvolává zcela nový pocit, k dispozici je vylepšená struktura nabídek. Především jsme zavedli funkci předehřívání baterie před nabíjením,“ uvedl Zellmer.

Kromě toho Škoda letos uvádí na trh modernizované vozy Kamiq, Scala, Superb a Kodiaq.

Škoda Auto: Nejvyšší tržby v historii

Finanční ředitel Škody Holger Peters uvedl, že Škoda Auto v roce 2023 dosáhla nejvyšších tržeb v historii společnosti, a to 26,5 miliardy eur, to je o 26 procent meziročně více.

„Hlavním faktorem je výrazné zlepšení dodávek, podpořené zdravou nabídkou produktů. Dalším faktorem je naše úspěšná výroba komponentů, včetně automatické převodovky DQ 200,“ uvedl Peters.

V roce 2023 Škoda investovala téměř 2 miliardy eur do vývoje nových produktů a staveb ve svých závodech. „Investovali jsme také do našeho velkého SUV Kodiaq, do modernizace výrobní linky v Kvasinách a do karosárny. Investujeme do elektromobility, velká část investic jde na vývoj vozu Elroq a budoucího malého elektromobilu, který představíme později,“ uvedl Peters.

Loni Škoda Auto podle člena představenstva Martina Jahna prodala 866 800 vozů, to je o více než 18 procent meziročně více. „Je to skvělý výsledek, když uvážíme, že celosvětový růst představoval jen přes 9 procent. Výrazně jsme si polepšili v České republice, ve východní Evropě, Austrálii a na dalších trzích,“ řekl Jahn.