Záchrana z rozbouřené řeky v Broumově.

VIDEO: Dramatická záchrana dětí z rozbouřené řeky v Broumově, všem šlo o život!

Video, které zveřejnili hasiči, ukazuje, jak náročné a nebezpečné jsou zásahy v rozbouřené vodě, které nyní musí často absolvovat. V Broumově z řeky zachraňovali tři děti!

Neskutečný hazard se životem předvedly tři děti v Broumově, místní části Velká Ves. Šly se podívat na rozbouřenou řeku Stěnavu a přitom je strhl silný proud. „Naštěstí“ se zastavily o strom, kolem kterého rozbouřená a rozvodněná řeka protékala. Děti už se ale neměly, jak dostat na břeh a hrozilo, že se utopí!

Na pomoc jim vyjeli hasiči, kteří museli riskovat život. „V Broumově, části Velká Ves jsme zachraňovali tři nezletilé osoby, které se dostaly do rozvodněného toku a držely se pouze větví stromu,“ potvrzuje mluvčí hasičů.

Jak ukazuje video, šlo o náročný zásah, v němž riskovali život všichni. Stačila jediná chybička… Na břehu přitom pobíhali vyděšení lidé, kteří se báli o život dětí i hasičů.

Jeden z hasičů uvázaný na laně a jištěný dalšími kolegy ze břehu postupně každé dítě popadl, přikurtoval k sobě a vezl na sobě v rozbouřeném toku řeky. Spolehnout se přitom musel na kolegy, kteří jej drželi na laně a vždy přitáhli zpět ke břehu.

Naštěstí se vše podařilo a všechny tři děti takto hasiči postupně dostali na břeh. Tam už se o ně postarala posádka přivolané záchranky, na místě preventivně přistával také vrtulník záchranářů. Výjezd tak zaměstnal hned několik záchranářů.

Video: Záchrana dětí z řeky v Broumově. Video: HZS

Proud strhl také cyklistu

A nebyl to jediný takový zásah. V Havlovicích na Trutnovsku zachraňovali hasiči také cyklistu, který projížděl po zaplavené cyklostezce a strhnul ho proud. I v tomto případě byl předán do péče záchranářů.

„Ptáte se, čím nám můžete v těchto náročných dnech pomoci? Buďte na sebe opatrní, dbejte pokynů členů složek IZS nebo samospráv, neriskujte a nepřibližujte se k rozvodněným tokům,“ dodávají hasiči.

Bohužel podobného riskování přibývá. V neděli ráno hasiči z vody vytahovali muže, který si šel zaplavat a voda ho strhla, unášela ho dlouhé 2 kilometry, než se zachytil rákosu u Karlova mostu. Objevilo se také video na surfu, který u Hlávkova mostu v Praze sjížděl rozbouřenou řeku.

VIDEO: Muž sjížděl Vltavu na paddleboardu.

Do podobných hazardérů si ironicky rýpli také policisté, když napsali:

V posledních dnech se setkáváme se třemi typy lidí: Těmi, co o něco přišli. Těmi, co těm prvním nezištně či z titulu své profese pomáhají. Těmi, co skáčou do rozvodněné řeky z mostu, sjíždí na paddleboardu Vltavu anebo trénují ve svém kajaku jízdu na “divoké řece”.

Těm prvním chceme vzkázat: Držte se, jste silní a zvládnete to. Těm druhým tisíckrát děkujeme. No a ty třetí upřímně litujeme a přejeme jim, aby se jim dostalo odborné pomoci.

VIDEO: Muž v Praze si šel ráno zaplavat do rozbouřené Vltavy, lovit ho museli hasiči!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *