Hasiči na Karlovarsku připravují pytle s pískem. Foto: HZS

Varování před povodněmi! Stoupají hladiny řek, na Karlovarsku se už vylily

V Česku hrozí povodně, hladiny řekl vlivem neustálých srážek a tání sněhu rychle stoupají. Na Karlovarsku už se na několika místech vylily.

Nepříjemné pocity teď zažívají pouhý den před Vánoci lidé žijící v okolí řek a potoků. Kvůli dlouhotrvajícím srážkám totiž hladiny vodních toků rychle stoupají. Nejhorší situace je v západních, jižních a částečně severních Čechách.

„Na vodních tocích v kraji stále stoupají hladiny i průtoky. Podle odhadu vývoje budou ještě nadále stoupat. Zasedá povodňová komise kraje i povodňové komise obcí s rozšířenou působností, kde již na vodních tocích nastala povodňová aktivita,“ informovali hasiči Karlovarského kraje.

Pracuje již také štáb HZS Karlovarského kraje, který chystá materiál protipovodňové zábrany a organizuje jednotlivé činnosti v kraji. V chladné a deštivé noci tak hasiči plní pytle s pískem a odčerpávají vodu v několika oblastech, například v Ostrově a ve Svatavě.

2. povodňový stupeň v Českém Krumlově

V Českém Krumlově vystoupala už v sobotu večer hladina Vltavy na druhý povodňový stupeň, konkrétně vystoupala o 60 centimetrů na více než dva metry. První povodňový stupeň platí také na některých místech na Blanici nebo Nežárce.

Povodně ale preventivně už nyní řeší i v okolí Jizery, například Mladá Boleslav. „Povodňová komise Mladá Boleslav již v pátek varovala obce v blízkosti Jizery. Podle aktuální výstrahy Povodí Labe a podle modulované předpovědi na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu, existuje reálné riziko povodně na Jizeře v noci z 24 na 25. proceince 2023,“ informovalo také město Mladá Boleslav.

„Vše závisí na konkrétním vývoji hydrometeorologické situace, především na intenzitě srážek po výrazném oteplení do sněhové pokrývky, které by mělo přijít ze soboty na neděli a v neděli,“ uvedl Pavel Šubrt z mladoboleslavské radnice.

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před povodněmi s tím, že hrozí 2. stupeň povodňové aktivity v některých říčních profilech. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny.

Výstraha platí pro celou republiku, zvýšený stupeň nebezpečí je ale na Ústecku, v Karlovarském kraji, v jižních Čechách a na Vysočině.