Pes nakažený psincovým kašlem může mít rýmu a výtok z čenichu.

V Česku řádí závažná nemoc psincový kašel, může ji chytit i váš pes

Nakažlivá psí choroba psincový kašel se nyní šíří v Česku. Zvířatům způsobuje velké nepříjemnosti. Jak se léčí a je přenosná i na člověka?

Kašel, který se u psů projevuje různě a někdy připomíná zvuky, jako by se pes dávil, nebo se snažil vykašlat něco zapíchnutého z krku. Přesně tak se projevuje respirační onemocnění zvané psincový kašel.

V posledních dnech se mu zalíbilo hlavně ve východní části Mladoboleslavska. „Za týden jsme tu měli už několik případů, hned víme, o co jde. Nemoc řádí například na Dolnobousovsku, Sobotecku i v dalších lokalitách,“ shodují se veterinární lékaři. Může se ale šířit i na dalších místech regionu.

„Psincový kašel se šíří velmi rychle. Stačí přitom, aby váš mazlíček byl na pozemku za vraty a čenichal k němu jiný kolemjdoucí pes. Často se také psi očichávají, když se potkají na procházce, proto je dobré volit vodítko,“ říká veterinářka z Mladoboleslavska. Dobrou zprávou ale je, že psincový kašel se nepřenáší na člověka.

Lidé si myslí, že pes má něco v krku

„Často k nám lidé přichází, protože se domnívají, že jejich pes má něco v krku a snaží se to dostat ven. Ve skutečnosti je to ale dávivý kašel, který může vést až ke zvracení,“ vysvětluje veterinářka. Tento nepříjemný kašel se projevuje hlavně, když je pes v aktivním pohybu. Proto je nutné, aby se je majitelé po dobu léčby snažili držet doma a v klidu, nepobízeli je k aktivitě.

Dalším příznakem je, že pes může mít rýmu, obvykle s výtokem z čenichu (na fotografii) a také bývá více unavený, nejraději se ukrývá ve svém pelíšku.

Nemoc nepodceňujte, chce to léky

Nemoc každopádně není dobré nechat bez řešení, je třeba vyrazit na veterinu. Zaberou na ní antibiotika, první dostane pes injekčně a další už podáváte vy formou tablet obvykle dvakrát denně. Bez toho by se sice pes mohl také vyléčit, ale potrvá to mnohem déle i několik týdnů a pro zdraví psa to může znamenat dlouhodobé následky.