Čedok vypravil speciální lety pro turisty v Tabě. Ilustrační foto: Čedok

Čedok evakuuje turisty z Taby, před odletem je čeká dlouhá cesta autobusem

Cestovní kancelář Čedok vyslala speciální lety pro české turisty, kteří jsou v raketou zasaženém egyptském letovisku Taba. Letadla ale do Taby nepoletí!

Zdravotnické zařízení v turisty oblíbeném letovisku Taba v Egyptě zasáhla raketa. V letovisku, které se nachází asi 200 kilometrů od Pásma Gazy, se přitom v tu dobu rekreovalo 500 českých turistů cestovní kanceláře Čedok. Cestovka se okamžitě rozhodla své vystrašené klienty evakuovat.

Podle zjištění ČRzpráv bude Čedok klienty svážet z hotelů v Tabě už dnes po 13. hodině, reakce tedy byla okamžitá. „Z bezpečnostních důvodů ale letadla nepoletí do Taby, ale do vzdáleného letoviska Sharm Al Sheik, které je ale asi 250 kilometrů od Taby,“ sdělil ČRzprávám zdroj z CK Čedok.

Turisty tak čeká nepříjemný závěr předčasně ukončené dovolené v podobě několikahodinového přejezdu autobusem k letišti, odkud je speciálně vypravená letadla přepraví domů.

„Bezpečnost našich klientů je prioritou, proto jsme se rozhodli předčasně ukončit zájezdy v hotelích kolem egyptské Taby,“ potvrdila mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Vracet se má všech 500 českých turistů, které v místě cestovní kancelář má.

Klienty, kteří budou mít dovolenou kratší, než si zaplatili, bude cestovní kancelář podle našich informaci po návratu kontaktovat s řešením situace.

Otázkou je, proč nebyly dovolené v Tabě zrušeny už dříve, když konflikt Izraele s Pásmem Gazy propukl už před několika týdny. Pásmo Gazy je od Taby jen asi 200 kilometrů. Zatím není jasné, kdo a proč raketu do Egypta vystřelil, Izrael již odpovědnost odmítl.

Podle nejnovějších informací bylo po výbuchu zraněno asi šest lidí, nikdo z českých turistů ale zraněn nebyl.