Na Jesenicku padají první domy.

To je neštěstí! V Jeseníku a okolních obcích kvůli povodním padají první domy!

Obyvatelé Jesenicka zažívají životní černou můru. Jejich obcemi se obrovskou silou žene stále silnější povodeň. Bohužel začala zcela strhávat první domy, lidé jsou v šoku.

„Nevím, jestli se mi chce brečet, nebo zvracet,“ popsala paní Marta Reichelová, která žije v České Vsi na Jesenicku v ulici Za Řekou. Právě tudy se doslova žene ničivá povodeň na řece Bělé, jejíž hladina už dosahuje nad druhá patra domů a některé pohlcuje úplně.

„První dům s modrou fasádou je jednoho mého strejdy, druhý dům s oranžovou fasádou druhého strejdy a třetí dům s přístavkem je náš. Chce se mi brečet i zvracet dohromady… horší než v 97. roce,“ popsala majitelka domu.

Tyto domy zatím stojí, ale podle záběrů budou vodou silně poškozené a je otázkou, zda statici nenařídí stržení. Vše bude záležet na tom, jak rychle voda opadne. Bohužel někteří lidé už teď vědí, že o domov definitivně přišli.

Několik domů už voda zbořila v Jeseníku, Bělé pod Pradědem a České Vsi. „V Jeseníku a okolních obcích zasažených povodněmi začaly padat první domy,“ potvrdila starostka Zdeňka Blišťanová.

Na fotografii jednoho z domů s šedivou fasádou je vidět, že zmizely dvě obvodové zdi, doslova na vlásku visí jen střecha. Další z domů zmizel zbořený pod vodou.

Kromě toho v Jeseníku kvůli poškozenému potrubí řeší únik plynu. „Řešíme teď i plyn, protože uniká na několika místech,” uvedla starostka Jeseníku.

Na Jesenicku dál probíhá evakuace obyvatel pomocí člunů a vrtulníků, podrobnosti a video v článku ZDE.

VIDEO: Zaplavené domy na Jesenicku. Video: Marta Reichelová

VIDEO: Na Jesenicku probíhá evakuace lidí vrtulníkem, pro seniory je to drama

1 názor na “To je neštěstí! V Jeseníku a okolních obcích kvůli povodním padají první domy!”

  1. Je mi z toho do pláče, sama jsem záplavy v r 1997 zažila v Ostravě, kde se mi málem utopila tehdy při evakuaci dcera 2.5 roku. Je to jedna z nejhorších etap mého života. Lidičky, prosím, držte se, já také přišla o vše, i o domov, ale žijeme. Je to 27 let, ale kdykoliv vidím záplavy, vše se mi otvírá, a dodnes mám panickou hrůzu, když delší dobu prší. Vždy si však řeknu : ale žiju, hlavně má úžasná dcera žije, a to je pro mně životní motor, má dcera. Na ničem jiném mi nezáleží, jen na ní a jejím životním štěstí. Já barák proti povodním pojištěný neměla, tak jsem nic nedostala a od té doby si říkám když se něco semele : v životě jsem přišla o víc, toto jsou malichernosti, hlavně že má dcera žije.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *