Řecký ostrov Rhodos se ocitl v plamenech. Turisté prchají do bezpečí. Foto: Twitter

Tisíce Čechů zažívají ohnivé peklo na Rhodosu, lidé prchají

Rozsáhlý požár zachvátil turisty milovaný řecký ostrov Rhodos. Letní dovolenou na něm tráví tisíce Čechů, mnozí se museli evakuovat. Podle zpráv z ostrova vládne na místě chaos. Cestovky ruší zájezdy.

Na ruzyňském letišti už přistála první letadla s českými turisty. Někteří museli předčasně přerušit dovolenou. “Dostávali jsme informace ze systému DROZD, byli jsme evakuováni,” popsali turisté.

Turisté popsali, že na letiště přicházejí lidé bez věcí a dokladů a že na místě vládne chaos. Sami čeští turisté ale prý byli evakuováni bez potíží.

Na řeckém ostrově Rhodos, který zachvátil rozsáhlý požár, se podle českého velvyslanectví rekreují ještě tisíce Čechů, stovky z nich musely být evakuovány. Naštěstí ale velvyslanectví nemá zprávy o tom, že by někdo z Čechů byl zraněn.

Celkem muselo před plameny utéct z oblasti Lindos na 30 tisíc lidí a jedná se tak o jednu z největších přírodních katastrof v dějinách Řecka.

„České Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, budou asistovat při evakuaci Čechů kvůli požárům,“ sdělil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Kam volat o pomoc?

Řecké ministerstvo zahraničí zřídilo pohotovostní linky v angličtině. Turisté se mohou obracet na tato čísla: +30 210 368 1730, +30 210 368 1259, +30 210 368 1350. Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos sužovaném požáry, se mohou obracet na linku českého velvyslanectví.

České ministervo také zřizuje pohotovostní linku pro dotazy spojené s požáry na ostrově Rhodos: 222 264 240. “Vyzýváme všechny české občany v Řecku, aby se registrovali v systému DROZD,” uvedl Lipavský. Seznam všech telefonních linek včetně kontaktů na cestovní kanceláře najdete zde.

Pro klienty cestovních kanceláří Fischer a EXIM tours, kteří uvázli v požárem zasažených oblastech Rhodosu, bude vyslán repatriační let. “V noci odstartuje z Prahy,” uvedl mluvčí ČK Fischer Jan Bezděk.

Turisté: Řekové to podcenili, vládne chaos

Mezi tím se příbuzní turistů, kteří jsou na Rhodosu, dělí o děsivé informace. Podle mnohých na místě vládne chaos. „Máme zprávy od rodiny z ostrova Rhodos, že se ze zasažené části Lindos přesouvají převážně pěšky na jih ostrova. Bohužel nemají žádné informace o tom, co je tam čeká a proč jdou právě na jih, když je oheň dohání,“ obává se o své příbuzné například Richard Kubašta.

Mnozí také nedoporučují, aby na ostrov odlétali další turisté. „Máme tam rodinu, popisují chaos, Řekové silně podcenili situaci, už jsou 22 hodin na útěku, spali na zemi, nikdo nic neví, zvážila bych cestu,“ uvedla Dana Němcová.

Mezi tím i české cestovní kanceláře začaly rušit odlety dalších turistů na Rhodos. Oznámily to například velké cestovky Fischer a Exim Tours. Klienty ovšem překvapuje, že ještě v neděli v poledne cestovky nevydaly žádné informace na své sociální sítě ani na své webové stránky. „Považuji to za selhání komunikace cestovek. Proč nikde na webech není žádné upozornění, že klienti mohou stornovat zájezdy vzhledem k obrovským požárům bez postihu?“ ptá se na Twitteru Petr Václavek.

Na Rhodosu dál vládne sucho a vítr. Řekové si stěžují, že vláda nezvládá péči o lesy. Na jaře naroste spousta zeleně, která v létě uschne a je náchylná k požaru.