Senát schválil konsolidační balíček. Zdroj: Senát

Senát schválil vyšší daně i osekání benefitů, jak hlasoval váš senátor?

Stát Čechům z peněženek sebere více peněz! Senát dnes schválil takzvaný konsolidační balíček. Jak hlasoval váš senátor?

Podstatně vyšší daň z nemovitosti, kterou zaplatí každý majitel bytu, domu či pozemku, osekané benefity pro zaměstnance, vyšší daně pro firmy a například i nové povinné nemocenské pojištění, které všem zaměstnancům stát strhne z výplaty. To vše nyní po poslanecké sněmovně schválili také senátoři.

Ti sice měli k úpravám výhrady, ale přesto novelu celkem 65 zákonů nakonec odhlasovali. Nyní už tak jen zbývá, aby zákon podepsal prezident.

Dopad na zaměstnance i na firmy

Dopad to bude mít na firmy, důchodce ale především na zaměstnance. Na 21 procent se zvedá daň z příjmu firem. Také OSVČ budou nově platit podstatně více.

Zaměstnance zase zasáhnou zrušené slevy na daních, a nový odvod na nemocenské pojištění ve výši 0,6 procenta hrubé mzdy.

Mění se i zaměstnanecké benefity, tedy různé výhody jako příspěvek na dovolenou, kulturu či sport, které dávají firmy svým zaměstnancům, protože se dosud nemusí danit. Nově budou osvobozeny od daně z příjmu jen do výše poloviny průměrné mzdy.

Pro příští rok by to mělo podle schváleného nařízení vlády znamenat, že zaměstnanci budou mít bez zdanění benefity do 21 983 korun za rok (tedy jen asi 1832 korun za měsíc). V mnoha firmách je to podstatně více.

Změny v DPH a růst daně z nemovitosti

Další změny se týkají daně DPH, kterou platí všichni při nakupování zboží i služeb. Místo současných tří sazeb mají být jen dvě: 12 a 21 procent. Do nižšího pásma se dostanou třeba potraviny, léky, ale také tištěné noviny nebo třeba pohřební služby.

Do vyšší sazby zamíří naproti tomu kadeřnické služby, točené pivo nebo přeprava a skládkování komunálního odpadu.

Daň z nemovitosti, kterou platí každý majitel bytu, domu či pozemku, se zvedne dokonce skoro dvojnásobně. To bude pro mnohé znamenat i tisíce korun navíc, pro firmy a majitele velkých areálu nejspíše statisíce navíc každý rok.

“Ozdravný balíček sníží schodek rozpočtu v příštím roce o 97 miliard a v roce 2025 dokonce o 150 miliard korun. Bez něj bychom nemohli ukončit nezodpovědné rozhazování peněz daňových poplatníků, kterého jsme byli svědky za minulé vlády, proto je to jeden z nejdůležitějších zákonů v tomto volebním období. Je dobře, že ho Senát schválil,” reagoval dnes večer premiér Petr Fiala (ODS).

Jak hlasoval váš senátor?

Podívejte se, jak pro konsolidační balíček hlasoval váš senátor v tabulce níže. Pokud jen u daného jména písmeno A, tak hlasoval PRO, pokud má u jména písmen N, tak hlasoval PROTI, pokud je u jména písmeno X, tak se zdržel hlasování a pokud má u jména nulu, tak se hlasování neúčastnil.