O politické situaci v zemi se v OVM hádali Karel Havlíček a Miloš Vystrčil. Zdroj: ČT

Průzkum: Politická situace v naší zemi se nelíbí už vůbec nikomu!

Je to poprvé, co v průzkumu nepovažuje politickou situaci v České republice za velmi dobrou vůbec nikdo. Nedůvěra ve vládu a politiky rychle padá.

Politická situace v České republice už veřejnost silně znepokojuje. Důvěra v politiky padá a přiblížila se hodnotám z období největší krize spojené s pandemií covid-19, kdy v zemi vládlo hnutí ANO s ČSSD.

Za velmi dobrou nepovažuje politickou situaci v České republice už vůbec nikdo. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. „To je unikátní okamžik v desetileté historii tohoto průzkumu zvaného Trendy Česka,“ sdělil Václav Moravec ve svém pořadu Otázky VM.

Jen 16 procent dotázaných podle průzkumu agentury Kantar považuje českou politiku za spíše dobrou. Zbytek lidí, tedy drtivá většina je silně nespokojená. Za spíše špatnou ji považuje 35 procent lidí a za velmi špatnou dokonce 45 procent českých občanů. Jen čtyři procenta lidí se neuměla rozhodnout.

Průzkum také ukázal, že se voliči přelévají zpět k hnutí ANO. To by ve volbách, pokud by se konaly niní, získalo jasnou převahu s 34,5 procenty hlasů. Vládní koalice SPOLU klesá dokonce pod 19 procent, konkrétně na 18,5 procenta hlasů. Ale to jen díky společné kandidátce, kdyby šly strany za sebe, tak se propadly ještě více, například ODS by získala jen 12,5 procenta hlasů a vládní Lidovci by se do Sněmovny vůbec nedostali!

O slabých výsledcích české politicky se v Otázkám VM o druhé adventní neděli pohádali předseda senátu Miloš Vystrčil z ODS a místopředseda hnutí ANO a poslanec Karel Havlíček. Vystrčila rozčílila drsná rétorika Havlíčka, který vládě vyčetl, že její úspěšné kroky se blíží nule a senát označil za stroj na razítka a podpisy pro vládou předkládané zákony.

Havlíčkův proslov označil za sprostý. „Nechci se toto účastnit, doufal jsem, že v adventním období bude diskuze méně výbušná,“ řekl Vystrčil. Podle něho opozice rozděluje společnost a nenechá vládu pracovat.

„Neznamená, že když jsem nevyhrál, tak budu vše jen blokovat a vítěze nenechám pracovat,“ dodal Vystrčil. „Jestli tímto způsobem chcete dělat politiku dál, tak hrozí, že celý tento demokratický systém shodíte,“ varoval Vystrčil.

Havlíček se ale nenechal zastavit. „Máme nejhorší vládu od revoluce, která má takřka nejhorší důvěru, vždyť jí podle zase jiného průzkumu věří absolutně už jenom tři procenta lidí, a to jsou jejich příbuzní a troufám si tvrdit už jenom přímí příbuzní, protože ti nepřímí už je hodili přes palubu,“ řekl poněkud nevybíravě Havlíček.