Premiér Petr Fiala v Bruselu po jednání Evropské rady. Zdroj: ČT

Premiér Fiala: Nastal posun v postoji evropských zemí proti nelegální migraci

Český premiér Petr Fiala informoval po jednání Evropské rady, že se v Evropě mění přístup k migraci. Je třeba ji zastavit už před hranicemi.

Evropská rada, jejíhož zasedání se účastnil český premiér Petr Fiala se kromě konfliktu mezi Izraelem a Pásmem Gazy zabývala velkým tématem migrace.

„Evropská unie finančně i materiálně podporuje třetí země, aby bránily migrantům v cestě do Evropy. To je cesta, která je určitě správná. Podporuji snahu prohlubování spolupráce i s dalšími státy, protože nelegální migraci musíme bránit dříve než se dostane k našim hranicím,“ sdělil na tiskové konferenci Fiala.

Podle premiéra je také shoda na tom, že musí být mnohem efektivnější a rychlejší deportace nelegálních migrantů, kteří nemají nárok na azyl a volně se pohybují po Evropě. „Myslím, že když o tom mluví více zemí a veřejně o tom hovořil i německý kancléř, že to je obrovský posun. O této záležitosti mluvím dlouho a je to v našem zájmu. Zdá se, že tento názor se stává většinový,“ uvedl Fiala.

Podle něho je ale třeba činit konkrétní kroky, aby se skutečně snížil počet migrantů směřujících do Evropy. Podle Fialy se zdá, že panuje shoda také na financování boje s migrací a podpory válkou s Ruskem zmítané Ukrajiny.