Kolony aut u nákupního centra v Liberci.

Přecpaná parkoviště, kolony aut. V sobotu je zavřeno, Češi vzali obchody útokem

Velké obchody musí mít zítra zavřeno. Je totiž státní svátek Den české státnosti, který patří mezi ty, kdy musí větší obchody zavřít. Češi si proto dnes vyrazili udělat zásoby a obchody vzali útokem.

Plná parkoviště, kolony na výjezdu, fronty u pokladen. Tak to dnes vypadalo na mnoha místech Čech i Moravy. Češi se totiž připravovali na víkend, kdy si nebudou moci nakoupit, tedy alespoň v sobotu na svatého Václava, kdy musí mít všechny větší obchody zavřeno.

V sobotu 28. září se totiž slaví státní svátek Den české státnosti a ten patří mezi svátky, kdy obchody musí mít ze zákona zavřeno. Neotevřou tedy všechny supermarkety včetně řetězců Kaufland, Globus, Lidl, Penny, Billa, Tesco a mnoho dalších.

Někde platí výjimka, obchody otevřou

Otevřít mohou jen malé večerky. Výjimka platí také pro supermarkety v oblastech zasažených povodněmi. Také o víkendu tam pojedou stovky dobrovolníků, hasičů, policistů a dalších lidí pomáhat odstraňovat následky povodní a budou si potřebovat někde nakoupit jídlo, čistící prostředky a další věci. Tady proto platí výjimka, týká se to zejména částí Moravy.

Ve většině dalších částí České republiky ale dnes Češi vyrazili už v pátek odpoledne vyrazili pro zásoby, jakoby měl nastat konec světa. U řady nákupních center tak včera doslova narváno.

Kolony se tvořily například na výjezdu z nákupního centra Géčko v Liberci, u Olympie v Mladé Boleslavi, u nákupních center v Jihlavě, u řady nákupních center v Praze, zkrátka všude. Mnohým řidičům z toho, jak se říká, tekly nervy, a nebylo proto nouze o drobné nehody a karamboly.

Kdy musí mít obchody zavřeno?

V tom, kdy musí mít obchody zavřeno, přitom panuje poměrně chaos. Na některé svátky je to totiž povinné, na jiné ne.

Například na státní svátek 17. listopadu bude otevřeno, zato na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince 2024 musí mít obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *