Hladina Labe má opět začít stoupat. Foto: MěÚ Mělník

Povodí Labe se povedlo opravit jez v Beřkovicích, hladina začne stoupat

Hladina téměř vypuštěného Labe na Mělnicku začne v noci na čtvrtek stoupat. Povodí Labe se podařilo opravit poškozený jez v Dolních Beřkovicích.

Žalostný pohled se více než pět dnů naskýtal na řeku Labe na Mělnicku. Hladina na některých místech klesla o více než 1,5 metru a místo vody bylo vidět vysychající dno. Rybáři, ochránci přírody i dobrovolníci několik dnů vyráželi k řece zachraňovat ryby, mušle a další vodní živočichy, jak informovaly ČRzprávy. Kvůli poklesu hladiny Labe je zatím zastaven lodní provoz na řece, ve velké části úseku také platí zákaz rybolovu.

Napouštění bude trvat 30 hodin

Ve středu vpodvečer přichází dobrá zpráva. „Oprava spodního těsnění na jezu Dolní Beřkovice je u konce. Ve večerních hodinách dojde ke zvýšení průtoku na Vltavě a v horizontu 30 hodin očekáváme návrat Labe na normální hladinu,“ informoval městský úřad v Mělníku.

Ve středu Povodí Labe mohlo díky dalšímu poklesu hladiny začít s opravami jezu v plavební komoře Dolní Beřkovice. „Na místo byli přizváni potápěči, kteří místo ohledali, zpřesnili rozsah poruchy a provedli provizorní zatěsnění a zajištění ke spodní stavbě jezu,“ uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Aby bylo možné snížit hladinu Labe, byla snížena také hladina Vltavy, která se do Labe vlévá. „Bude-li provizorní zajištění úspěšné, bude následně informováno Povodí Vltavy za účelem zvýšení odtoku z vltavské kaskády pro plnění jezové zdrže,“ informovala Bendová.