Labe u Mělníka je kvůli havárii jezu bez vody. Foto: Helena Gajdošíková / město Mělník

FOTO: Labe u Mělníka je bez vody! Plavební provoz byl zastaven

Havárie velkých rozměrů nastala o víkendu na Labi! V důsledku technické poruchy na jezu Dolní Beřkovice došlo k poklesu hladiny Labe.

Koryto Labe téměř vyschlé, že je vidět na dno. Takový pohled se teď naskýtá na řeku Labe u Mělníka. „V důsledku poruchy na jezu v Dolních Beřkovicích došlo k poklesu hladiny Labe o 1,5 metru,“ informoval městský úřad v Mělníku.

„Situace je již od nočních hodin řešena v koordinaci města, složkami IZS, rybáři, přístavy, ČIŽP a dalšími,“ informovala mělnická radnice.

Pokles hladiny si vyžádal zastavení plavebního provozu. „S ohledem na událost v Beřkovicích je s okamžitou platností do odvolání zastaven plavební provoz na Vltavě od soutoku po plavební komoru Hořín (kilometr 0,00-1,00) a na Labi ve zdrži VD Beřkovice (kilometr 830,53 – 843,13). Nejsou garantovány plavební hloubky,“ sdělila ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Prudký pokles hladiny na Labi způsobil odtok vody z tůní v Mělníku, kde rybáři chovají ryby. Marek Macholda, jednatel Českého rybářského svazu Mělník informoval, že se díky spoustě dobrovolníků, rybářů a hasičů, materiální a finanční podpoře města Mělníka se podařilo odvrátit nekontrolované vypuštění Vehlovické a Mlazických tůní a zbrzdit průsaky vody na minimum.

„Stále je možné vidět uvízlé živočichy a je nutné je do vody vracet. Pokud by Labe zůstalo takhle nízko dlouhodobě, museli bychom rybám a živočichům v tůních nejprve čerpat vodu a případně se pokusit co nejvíce jich odlovit, aby nezačalo vše hynout po poklesu vody na hranici bahna,“ sdělil Macholda s tím, že dočasně platí zákaz rybolovu.

Podle vedení Mělníka situaci na jezu řeší Povodí Labe, k dalšímu poklesu hladiny by již docházet nemělo.