Policista při prezentaci ukázal veřejnosti heslo od policejních počítačů. Foto: PČR

Policista ukázal heslo k počítači nalepené na monitoru, je pro smích

Neopatrnost policistů při nakládání s heslem od policejní systémů překvapila lidi na internetu. Policie zveřejnila foto služebního počítače s nalepeným heslem na papírku.

Babičku, které zloděj vyluxoval účet s kradenou platební kartou, protože na ní měla nelepený lístek s pinem, dnes připomínala česká policie. Ta totiž na sítí X zveřejnila fotografie z prezentace nového měřícího zařízení. Na jednom ze snímků stojí policista se služebním notebookem, na jehož monitoru má nalepený papírek s heslem.

Sledující to zaznamenali, když policie prezentovala fotky sedmi nových měřících stanic pro přesnější a rychlejší zadokumentování dopravních nehod v Královéhradeckém kraji. Výrazně se díky nim zkrátí doba dopravního omezení v místě nehody.

Internetu pro smích

Sledující policejního profilu nevěřili vlastním očím. „Dobrý den, kdo tomu příslušníkovi přečte to heslo, když ho potřebuje zadat? Zeptá se nějakého kolemjdoucího?“ vtipkoval na adresu policie jeden ze sledujících.

„Myslel jsem, že jeden z těch dvou umí číst a druhý psát. Možná teď jezdí ve trojicích, aby jeden uměl psát na papír a další klávesnici?“ dodal další.

V situaci, kdy policie soustavně nabádá, aby si lidé hesla a piny nikam nezapisovali a zkrátka si je jen pamatovali, je skutečně zarážející, že si policista nalepí heslo přímo na počítač. Případný zloděj by se tak snadno dostal do zcizeného notebooku a nejspíše i do policejních systému s citlivými daty. V době kyberútoků je to těžko uvěřitelné.

Policie ovšem míní, že bezpečnost interních systémů nebyla nijak ohrožena. Počítače byly erární a sloužily jen pro danou akci.

„Souhlasíme s tím, že tímto nevstoupíme do učebnic kybernetické prevence, ale heslo bylo nastaveno pouze dočasně pro účely prezentační akce na místě simulované dopravní nehody, a to proto, že se akce účastnili policisté z různých útvarů, kteří potřebovali v danou chvíli využít jednotný přístup do informačních systémů,“ vysvětluje Policie ČR.

„Důležité je, že v žádném případě nebyla ohrožena kyber bezpečnost našich systémů,“ dodali policisté.

Na druhou stranu, nikdy nelze vyloučit, že při takové akci počítač někdo ukradne. A policie by měla jít příkladem. To zrovna tento případ nebyl…