Zásah policie u muže, který ohlásil, že se inspiroval vrahem.

VIDEO: Útok na fakultě inspiroval další, policie provedla razii!

Policie už prověřuje několik případů, kdy hrůzný čin, který se stal včera na Filozofické fakultě, inspiroval další potenciální útočníky. Všechna podezření prověřuje.

Policie důrazně varuje před tím, aby média démonizovala útočníka Davida K., který ve čtvrtek na Filozofické fakultě v Praze zastřelil 14 lidí a další vážně zranil. Může to vést k tomu, že někteří psychicky vyšinutí lidé jej budou považovat za hrdinu a budou ho chtít následovat. Podobné případy se bohužel skutečně stávají, jak ukazuje praxe v zahraničí.

A také česká policie jen pár desítek hodin po hrozném útoku v Praze eviduje první potenciální nebezpečí. „Od včerejška evidujeme několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin údajně inspiroval a chtějí jej následovat,“ potvrdila Policie ČR.

Podle informací ČRzpráv se nejméně jeden člověk obrátil na tísňovou linku Policie ČR a řekl, že se vrahem z fakulty inspiroval. Policie jej do několika hodin odhalila a dopadla. Podívejte se na zásah u tohoto člověka:

Policie: Případné podezření hlaste

A policisté vyzývají: „Okamžitě reagujeme, pokud něco takového ve svém okolí zaregistrujete, volejte 158,“ sdělila Policie ČR. Totéž platí i pro případné podobné vzkazy na sociálních sítích.

Na sociální síti se dokonce objevily i příspěvky, které hrůzný zločin schvalovaly. „Skóre není špatné, příště by mohlo být lepší,“ napsal dokonce pisatel na sociální síti.

„Případy, jako byl ten včerejší, by nás měly spojit, ne dál rozdělovat. Krizové okamžiky zpravidla ukážou, co v nás skutečně je. Já pevně věřím, že tyhle projevy jsou jen patologickou výjimkou z celkového obrazu české společnosti,“ reagoval ministr vnitra Vít Rakušan.

„Ta méně viditelná část naší práce je monitoring sociálních sítí. Okamžitě po střelbě týmy analytiků začaly rozpracovávat a zkoumat různé posty. Pisatelé těch nejhorších zvěrstev budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat i v rámci trestního řízení,“ dodala Policie.

Mimořádná preventivní opatření

Policie také od pátku přijala celorepublikové preventivní opatření ve vztahu k “měkkým” cílům a školám. “Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci – signál, že jsme tu a jsme připraveni,” dodala policie.

“Vidět můžete i policisty s dlouhými zbraněmi, nyní aktuálně kontaktujeme provozovatele vytipovaných zařízení a seznamujeme je s tímto opatřením,” dodali policisté.

Mezi oběťmi šíleného střelce je ředitelka Ústavu hudebních věd Hlávková