Za 300 měsíčně stát na penzijní spoření už nepošle ani korunu. Foto: Michaił Nowa / Pixabay

Penzijní spoření 300 měsíčně? Od státu už nedostanete ani korunu!

Už od příštího týdne se razantně mění penzijní spoření (připojištění). Stát zásadně skrouhne příspěvky těm, kteří si spoří málo.

Mezi oblíbené druhy spoření patří mezi Čechy takzvané doplňkové penzijní spoření (původně penzijní spoření), které má sloužit k tomu, aby si lidé díky spoření přilepšili k důchodu. V podstatě to není nic jiného než spoření a ve finále mnoho navíc, než si lidé naspoří nedostanou, v současné době je často výdělečnější i obyčejný spořící účet.

Motivací má být proto státní příspěvek a pro mnoho lidí také benefit v podobě příspěvku od zaměstnavatele. U příspěvku od zaměstnavatele je výhoda, že se na rozdíl od státního příspěvku nemusí vracet ani při předčasném vybrání. A právě peníze od firmy, kde lidé pracují, motivují k založení penzijního spoření.

Za tři stovky už žádný příspěvek státu

Přece jen částka 500 ale třeba i 2000 měsíčně od zaměstnavatele, to už je příjemný peníz navíc. Mnoho lidí si proto založilo doplňkové penzijní spoření, na který si posílali jen minimální částku 300 korun za účelem především kasírovat příspěvek od zaměstnavatele. Jen malý bonus pak byl příspěvek od státu ve výši 90 korun.

To se ale se začátkem platnosti takzvaného konsolidačního balíčku mění. Od ledna totiž za spoření 300 korun měsíčně (příspěvek od zaměstnavatele se nezapočítává) nedá stát ani korunu! Pokud mají tito pojištěnci zájem o byť minimální státní podporu zájem, musí zvýšit vlastní příspěvek z 300 alespoň na 500 korun. Pak od státu dostanou aspoň stovku měsíčně.

Příspěvek se ale snižuje také u vyšších plateb. Ten, kdo si dosud platil 1000 korun měsíce, dostával od státu 230 korun měsíčně, od ledna to bude jen 200.

Příspěvek na penzijní spoření činí vždy 20 procent

Naopak u vyšších částek stát příspěvek navýšil. Do teď byla nejvyšší částka od státu 230 korun, pokud si pojistník spořil alespoň tisíc korun. Od ledna se nejvyšší státní podpora zvýší na 340 korun, pokud si budete na penzi posílat měsíčně alespoň 1700 korun.

Jednoduše řečeno, příspěvek stát pošle, pokud si spoříte alespoň 500 korun a příspěvek bude činit vždy 20 procent z dané částky, tedy 100 korun. S každou další spořenou stovkou se tedy příspěvek od státu navyšuje o dvacku až do nejvyšší částky 340 korun.

Výběr penzijního spoření až po 10 letech

O změnách informovala klienty dopisem před koncem roku například Česká spořitelna. Ta také upozorňuje, že minimální doba spoření, po které bude možné prostředky vybrat bez sankce (při splnění ostatních kritérií) se prodlužuje u nových smluv z dnešních 5 let na 10 let.

„Je rozumné a správné, aby se každý z nás nespoléhal s finančním zajištěním na stáří pouze na státní důchod. Proto navrhujeme významné zatraktivnění spořicích produktů se státní podporou, které slouží pro dlouhodobou tvorbu finančních rezerv na stáří a zároveň pomohou rozvoji domácího kapitálového trhu,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura. 

Podívejte se na novou tabulku částek od státu