Marian Jurečka, Zdeněk Nekula a Marek Výborný na dnešní tiskovce KDU. Foto: Facebook M. Jurečky

Naštvaný ministr Nekula končí. Odchod není dobrovolný

Napětí v KDU-ČSL by se dnes dalo krájet. Na mimořádné tiskové konferenci oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že ve vládě končí.

Ale odchod to zjevně není ani trochu dobrovolný. Nekula na konci svého prohlášení dodal: „Neměl jsem podporu strany,“ prohlásil odcházející ministr zemědělství.

Nekula o sobě řekl, že od začátku byl ministrem, který vyvolával kontroverze. „Ať už to bylo prosazováním změn ve Strategickém plánu nové státní zemědělské politiky, které vadily zejména velkým zemědělcům, nebo svým bojem proti vysokým cenám potravin. Ten byl trnem v oku mnoha významným subjektům,“ řekl Nekula.

Dodal, že si je vědom kritika ohledně své komunikace. „Nebyl jsem možná nejobratnější v komunikaci, ale rozhodl jsem se dělat v první řadě kroky, které zajistí dobrou budoucnost našeho zemědělství, ale i krajiny. Byly to věci často nepopulární, ale nutné, abychom se posunuli dál. Bral jsem to jako svůj úděl, který šel na úkor PR,“ uvedl ministr.

tiskovka kdu
Marian Jurečka, Zdeněk Nekula a Marek Výborný na dnešní tiskovce KDU. Foto: Facebook M. Jurečky

Nekula: Potřeboval jsem podporu KDU-ČSL

A následně se pustil do vlastní strany: „Právě v takovéto situaci jsem potřeboval cítit i silnou podporu z vedení strany, které se mi však v posledních měsících nedostávalo. Není tak jiné cesty, než svoji práci na postu ministra zemědělství přerušit,“ dodal.

Rezort opustí na konci června, vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka potvrdil, že adeptem KDU-ČSL do čela tohoto resortu je Marek Výborný, bývalý předseda strany a v současnosti šéf poslaneckého klubu lidovců.

Jurečka si od této změny slibuje, že politicky zkušenější Výborný posílí vládní sestavu KDU-ČSL.

Mnozí komentátoři jsou však skeptičtí, zda to přinese zásadní změnu. Výborný se totiž zatím věnoval hlavně školství a zemědělství šlo mimo něj. Sám je profesí učitel dějepisu. Je tedy otázka, jak v rezortu zemědělství obstojí…

ČRzprávy.cz