Buldoček Bruno musel po pozření slimáka na kapačky.

Na zahradách se množí slimáci, ohrožují vašeho psa, může to skončit smrtí!

V teplých letních dnech, které letos často střídají deště, se na českých zahradách rychle začali množit slimáci. Ti nejen ničí úrodu, ale také ohrožují zdraví vašeho psa.

Slizké nahnědlé válečky, pomalu se táhnoucí mokrou trávou po zahradě. To jsou slimáci, jež se v poslední době přemnožili na českých zahradách. Vyhovuje jim teplé a hlavně vlhké a deštivé počasí, které je tolik typické pro letošní léto. Slimáci si pochutnávají na domácí zelenině, kterou dokážou zcela zdecimovat.

To však není jediný problém se slimáky. Mohou totiž škodit i domácím mazlíčkům. Například pes, který jej sní, může být dokonce ohrožen na zdraví či na životě. Své o tom ví Jaroslav Horváth, majitel francouzského buldočka Bruna, který v sobotu na zahradě snědl slimáka.

Skončil kvůli tomu na veterinární pohotovosti. „Bruno měl silný průjem, zvracení a dehydrataci. Dostal proto antibiotika,“ popsal před časem Jaroslav Horváth ve facebookové skupině Francouzský buldoček.

„Slimák obsahuje toxiny, pejsek má pak velké průjmy, zvracení je mu hodně zle, je to pro něj nebezpečné,“ dodal chovatel. Po zaléčení antibiotiky se Brunovi nakonec udělalo lépe.

Kromě toho, že slimák psům působí žaludeční problémy, které mohou dokonce vést až k proděravění žaludku, mohou být slimáci také nebezpečnými přenašeči parazitů. Jedním z nich je angiostrongylus vasorum, což je takzvaný srdeční nebo též plicní červ. Ten se při pozření slimáka dostane do vnitřností psa a může napadnout zejména jeho plíce.

Veterináři proto doporučují především po deštích procházet zahradu a například v rukavicích všechny slimáky vysbírat do nádoby a bezpečně odstranit ze zahrady, ačkoli je to zdlouhavý a nepříjemný úkol.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *