Zničené auto nalezené v Lipové-lázních. Foto: Roman Douprava

Mladíci, které vzala řeka v Lipové, se stále nenašli, takto dopadlo jejich auto

Odtahová služba už odvezla osobní auto, které v sobotu večer vzala rozvodněná řeka Staříč v obci Lipová-lázně na Jesenicku. Mladíci, kteří seděli uvnitř, jsou pohřešování už 5 dnů.

Policie dosud nenašla tři mladé lidi ve věku kolem 18 let, které v sobotu i s autem strhla rozvodněná řeka Staříč v obci Lipová-lázně. Podle expertů je naděje, že se trojice mladíků najde zdravá a živá, bohužel stále menší. Pohřešováni jsou už pět dnů.

Auto se patrně smeklo do řeky na zabahněné a mokré silnici, nebo se pod nimi vozovka propadla. Odpovídal by tomu stav silnic, který je teď možné v obci vidět po opadnutí vody.

Celá obec je po povodních značně zdevastovaná, silnice jsou zničené, poničených je mnoho domů, všude jsou nánosy bahna, kamení i stromů. Jak to teď v Lipové vypadá, se podívejte v dnes zveřejněném videu.

Video: Lipová-lázně po povodních

Už v pondělí jsme vás informovali, že se našlo auto, ve kterém v sobotu večer mladíci seděli. Vůz byl značně zdemolovaný. Než spadlo do řeky, seděli v něm čtyři mladí lidé, jednomu chlapci se ale podařilo vystoupit dříve, než celé auto pohltil a odnesl proud zdivočelé řeky.

Dosud poklidná řeka, nebo spíš potok Staříč, se totiž v sobotu během pár hodin proměnila v běsnící živel, který vyplavil celou obec.

Obrovský proud vody auto pohltil, potopil a odnesl nejméně půl kilometru daleko. Šance dostat se v takovém proudu ven z řeky plné větví, kamenů, utrhaného asfaltu a dalších překážek je podle mnohým odborníků i hasičů velmi malá.

Záchranáři je hledali hodinu, šlo jim o život

Vodní záchranáři uvedli, že po trojici a jejich autu pátrali hned v sobotu, ale situace byla i pro ně velmi nebezpečná. „Díky tomu, že jsme měli dobré terénní auto, jsme se mohli dostat i přes naprosto kritickou situaci do míst, kam policie ani hasiči už nemohli,“ popsal vedoucí vodních záchranářů Českého červeného kříže David Smékal.

Záchranáři podle něho dokázali hledat pohřešované auto déle než hodinu, jenže pak už i jim začalo jít o život. „Byl tam obrovský proud vody. Když se nám začala valit voda přes celou kapotu, museli jsme to vzdát. Na záchranu by už bylo pozdě,“ uvedl Smékal.

Policejní mluvčí v týdnu uvedla, že po pohřešované trojici policie dál pátrá, bližší informace ale zatím nechce poskytovat s ohledem na rodiny pohřešovaných.

Vodní záchranáři byli během prvních hodin povodní zcela nezbytní, Jesenicko se kvůli zničeným a zaplaveným silnicím ocitlo zcela odříznuté od okolního světa. Hasiče a záchranáře tak mohli pomocí speciálního terénního vozu dopravovat tam, kam se nikdo jiný nedostal.

Povodně mají pět obětí

Celkově už mají povodně v České republice oficiálně pět obětí. Naposledy byla nalezena mrtvá žena, kterou vzala velká voda v Kobylé nad Vidnavkou.

Jinou mrtvou ženu našli v řece Krasovka v Krasově na Bruntálsku. Do Jankovického potoka na Uherskohradišťsku zase spadl muž, když se snažil odmetat naplavené bahno.

„Celkem osm lidí je dál pohřešováno,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan. Mezi nimi jsou i tři mladí lidé z Lipové-lázní.

Našlo se auto, které i s mladými lidmi zmizelo v sobotu v Lipové v rozbouřené řece!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *