Letecká záchranka. Zdroj: Instagram Marka Dvořáka

Malého Péťu přejel traktor, prasklo mu srdce! Záchranář popsal dramatický boj o život

Typický letní den u babičky a dědy se pro malého Petra změnil v boj o život a pro prarodiče v jedno velké drama. Záchranář Marek Dvořák popsal, jak rychle se může letní pohoda zvrtnout.

Péťa je šikovné živé dítě, bystrej chytrej kluk. Letošní léto se nejvíc těší k dědovi a babičce na prázdniny. Po nich už půjde do druhé třídy… Prarodiče mají velký statek plný zvířat, která Péťa z města nezná. Tak začíná popis jednoho z nedávných a dramatických výjezdů královehradeckého záchranáře a známého doktora Marka Dvořáka.

„Děda i babička jsou fajn, babi peče skvělé buchty a děda Péťovi ukazuje, jak stáhnout králíka, nabrousit kosu nebo podojit krávu. Dnes je potřeba posekat a usušit trávu a protože je statek velký, má na to děda takovej modrej menší traktor. Péťa si sedne vedle dědy na blatník a jede se… Vesnická klasika,“ popisuje celkem idylicky záchranář.

Pak ale přichází zvrat. Jak traktůrek projede prohlubeň a zase z ní vyskočí, děda si najednou všimne, že Péťa zmizel. Leží pár metrů za traktorem. Děda hned zastavuje, běží k němu. Kluk je evidentně v šoku… „Seš celej?“ křičí děda.

Na bílém tričku 30kilového dítěte je vidět otisk nápadně připomínající vzorek pneumatiky na zadním kole traktoru. Bože… Já ho fakt přejel… Panika, úzkost. To přece nemůže přežít… Máte jistotu, že se právě stal největší průser ve vašem životě a těžko se zadržujou slzy… Zavolejte hned někdo záchranku, ale rychle!!

„Pípá nám pager… U závažných traumat se na místě snažíme strávit co nejmíň času, protože i když je potřeba, břišní operaci na poli nesvedeme. Jde o čas,“ popisuje začátek zásahu Marek Dvořák.

Marek Dvořák: Do 7 minut odlétáme

Záchranáři z vrtulníku se jen letmo pozdravili s kolegy z pozemní posádky, kteří už zajistili žílu přejetého chlapce. Malý pacient byl vyplašený. „Pohladili jsme ho po tváři, uklidnili, podali léky proti bolesti, naložili a do 7 minut od přistání zase odletěli. V traumacentru už nás čekal rozsáhlý tým,“ popsal Marek Dvořák.

Předáním malého pacienta týmu specialistů v nemocnici pro posádku letecké záchranky práce končí a vrací se na základnu připravit se na další vzlet. „A to se taky děje, telefon zvoní ještě než stihneme dopít kafe – jen pacient je nám už známý,“ vypráví Marek Dvořák.

Letečtí záchranáři jsou voláni zpět do nemocnice na další transport malého Péti. Lékaři totiž zjistili, že má prasklou část srdce a potřebuje urgentní operaci specializovaným dětským kardiochirurgem navíc s připojením na mimotělní oběh krve.

„Operace byla dlouhá. Dlouhé bylo i čekání, jak to dopadne,“ říká záchranář. Nakonec ale díky sehranému týmu všech zdravotníků vše končí dobře.

„Péťa konec prázdnin tráví doma a odpočívá, aby mohl v září s aktovkou do druhé třídy. Bude se spolužákům chlubit spoustou nových zážitků a taky jednou mega hustou jizvou na hrudníku… Tak hlavně opatrně, Péťo, hodně štěstí v životě…“ přeje na závěr záchranář Marek Dvořák.

9 názorů na “Malého Péťu přejel traktor, prasklo mu srdce! Záchranář popsal dramatický boj o život”

  1. Hlavně ,že mocipáni nejsou schopní přidat peníze,mají jen pro sebe. I když zachráněný lidský život je za všechny peníze

    1. Pláčete dobře na špatném hrobě, dámo. Spletla jste si dveře a pouštíte jedovaté sliny nesprávným směrem.

  2. Všechna čest vaši práci. Mám husí kůži při čtení příběhu. Má dcera je taky vystudovaný záchranář. Vím co pro zdravotníky znamená, když jde o život. Obzvlášť když jde o dětský život. Čest vaši práci 👍

    1. Ten pocit, že tak úžasní lidé zachránili dítě, se nedá ani popsat. Všem záchranářům obrovské díky za naše životy ❤️❤️❤️

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *