Jesenicko zničily povodně. Zdroj: HZS

Lidé prosí o pomoc, ale hejtman uzavřel část Jesenicka, policie auta nepouští

Menší chaos nastává dnes na Jesenicku, kam se na víkend vypravují stovky dobrovolníků, aby pomohli tím nejcennějšími – vlastníma rukama odklízet následky povodní. Celá oblast ale byla uzavřena. Dostanou se tam jen registrovaní a ještě pouze autobusem.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek dnes rozhodnutím omezil vstup do oblastí Jesenicka, které byly minulý víkend zpustošeny ničivými povodněmi. Dnes se tam přitom vypravují stovky lidí z celé republiky, aby pomohli lidem, kteří mají zničené domovy, všude nánosy bahna a kamení.

Pracovat se totiž musí rychle, je třeba vše odklidit, strhnout omítky a začít vysoušet domy, protože to trvá dlouho a zima zase tak daleko není. Vzniká přitom paradoxní situace.

Přijeďte, prosí lidé dobrovolníky

Lidé na jednu stranu vyzývají, aby dobrovolníci přijeli. „Neblázněte, pusťte dobrovolníky přes sedlo do Jeseníku, České vsi a dalších obcí. Nikdo tady není. Armáda pouze s těžkou technikou opravuje cesty, chybí lidé s lopatami,“ vyzýval ještě dopoledne například Jaroslav Smital z Jesenicka.

Olomoucký kraj přitom dnes přístup do záplavami postiženého Jeseníku a několika okolních obcí silně omezil. Podle hejtmana Suchánka je cílem zabránit nekontrolovanému přílivu velkého množství dobrovolníků i zvědavců, který by mohl zkomplikovat záchranné a úklidové práce.

„Kvůli hrozbě možného kolapsu záchranných prací a na základě požadavku Policie ČR a Hasičského záchranného sboru jsme se v rámci Krizového štábu Olomouckého kraje rozhodli přistoupit na kontrolu a omezení vstupu do oblasti Jesenicka,“ potvrdil hejtman Suchánek.

Auto musí odstavit i registrovaní

Policie už začala s kontrolami všech přijíždějících vozidel. „Hlídky na příjezdových cestách kontrolují projíždějící vozidla a do lokality vpustí pouze určené osoby,” uvedla policejní mluvčí.

„Pro registrované dobrovolníky je připravené odstavné parkoviště u skiareálu v obci Filipovice, odkud je přistavené autobusy budou svážet do postižené oblasti,“ dodali policisté. Kvůli tomu si ale část dobrovolníků může cestu rozmyslet…

Kdo se dostane do Jeseníku?

Do vybraných lokalit u Jeseník mohou vstoupit pouze:

– registrovaní dobrovolníci (odkaz na registrace zde),

– rodinní příslušníci osob s trvalým pobytem na území obce s rozšířenou působností Jeseník

– rodinní příslušníci nájemců nemovitostí v území vymezeném tímto rozhodnutím,

– příslušníci ozbrojených sil, bezpečnostních sborů, složek integrovaného záchranného systému,

– pracovníci orgánů krizového řízení, kteří se podílejí na řešení krizové situace,

– havarijní služby provádějící nezbytné práce,

– osoby vykonávající zaměstnání v území vymezeném tímto rozhodnutím,

– osoby směřující do území za účelem výkonu veřejné správy,

– osoby vlastnící nemovitost, provozovnu, nájemci nemovitosti v území vymezeném tímto rozhodnutím,

– osoby využívající služby ubytovacích zařízení v území vymezeném tímto rozhodnutím,

– osoby vykonávající činnosti spojené se zajištěním voleb,

– osoby s trvalým pobytem na území obce s rozšířenou působností Jeseník,

– pracovníci médií,

– dalších osoby dle schválení Krizového štábu obce s rozšířenou působností Jeseník nebo štábu velitele zásahu.

O možnostech pomoci se mohou zájemci dozvědět také přes organizaci Vlna pomoci. „Zájem z řad veřejnosti je v časech krize enormní. Při tak velkém zájmu a rozsahu koordinace je nutné dobrovolníky koncentrovat v rámci jednoho online systému. Tam si každý může rovnou vybrat, kde, kdy a na jak dlouho může pomoct. Tak zásadně usnadňuje práci koordinátorům na místě,“ uvedl za Vlnu pomoci David Suslik.

Na webových stránkách Vlny pomoci jsou nabídky neustále aktualizovány dle požadavků postižených míst. Pokud zájemci nenajdou vhodné zapojení, koordinátoři doporučují vrátit se na web s odstupem několika hodin či dní, kdy může být situace na místě zásadně jiná.

To je neštěstí! V Jeseníku a okolních obcích kvůli povodním padají první domy!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *