Kontroverzní leták ministra práce Mariana Jurečky. Zdroj: Instagram MJ

Je to útok na Romy, kritizují osobnosti leták ministra Jurečky s Romem

Ministr práce a sociálních věcí vyvolal spor ohledně letáku, který zveřejnil na svém Instagramu. Na něm vyobrazuje Roma jako člověka s pivem, co „nechce“ pracovat.

„Kdo se snaží podvádět nebo je zdravý a nechce pracovat, na toho si posvítíme. Je mnohem lepší více podporovat pracující rodiče a vše jim zjednodušit než ty, kteří chtějí jen žít z práce ostatních,“ tak uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU – ČSL) leták, který pověsil na svůj Instagram.

Na letáku je v souvislosti s těmi, co nechtějí pracovat vyobrazen obličej Roma s pivem v ruce.

„Takže třeba slavný “pán s pivem” dožadující se dávek na demonstracích proti vládě a Ukrajincům by měl zbystřit a najít si rychle řádné živobytí,“ dodal dále ministr.

Řada lidí zveřejněný leták okamžitě zkritizovala. Například senátorka Adéla Šípová. „Pane ministře, to snad ne?“ vykřikla Šípová na Instagramu. Dnes se ke kritice přidal i vládní kolega, ministr vnitra z hnutí STAN Vít Rakušan: „Jednodušší systém čerpání podpory je určitě fajn věc. Ta reklama na něj se ale fakt nepovedla. Věřím, že jen proto, že ti odpovědní markeťáci mají zrovna dovolenou,“ napsal na svém Facebooku Vít Rakušan.

Juračka se později za nevhodný leták omluvil. „K tvorbě příspěvku nebyla fotografie toho pána potřeba. Mohla tam být třeba přepážka Úřadu práce. Je otázkou, zda ten pán souhlasil s uveřejněním své fotografie, ale i kdyby jo, to nevím, tak bylo možné použit leccos jiného. Mě to mrzí. Je to nefér vůči mým přátelům, kterým to ublížilo,“ uvedl ministr Jurečka.