Protest zemědělců před budovou České televize. Zdroj: KTV

FOTO: Zemědělci dnes navezli před budovu České televize hnůj a balíky slámy

Valník hnoje, košťata a dvě velké role slámy přivezli dnes po poledni zemědělci před budovu České televize. Vybrali si čas pořadu Otázky Václava Moravce, kde se hovořilo o zemědělství.

Poměrně malá skupina zemědělců navíc podporovaná některými aktivisty na sociálních sítích navezli v neděli kolem poledne dva velké balíky slámy a valník hnoje před budovu České televize.

Policie řidiče, který je za vyložení slámy zodpovědný na místě ztotožnila a podle mluvčího policie Jana Rybanského předá přestupek do správního řízení. Řidiči tak hrozí pokuta.

Protestující si vybrali čas před začátkem diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce s podtitulem „Komu chutná ukrajinská pšenice a komu chutná ruská?“

Dovoz obilí z Ukrajiny nás drtí, říkají zemědělci

Do pořadu, kde se řešilo zemědělství, zamířil mimo jiné ministr zemědělství Marek Výborný a šéf asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. “Máme zaseto a budeme na to neskutečně prodělávat, neumíme to ovlivnit, pokud nezměníte výkupní ceny dováženého obilí z Ukrajiny nebo Ruska,” sdělil ministrovi Výbornému jeden ze zemědělců před budovou České televize.

Zemědělci kritizují nízké výkupní ceny obilí, evropskou byrokracii a například Green Deal. Dlouhodobě přitom nejsou spokojení s tím, že situace není podle nich dostatečně řešená. Zemědělci tvrdí, že potřebují okamžitou pomoc.

“Za nás to pravda není, z Ruska se sem nevozí nic, z Ukrajiny minimum, problém je s dovozy ze Španělska. Příští týden to budeme řešit. Naprostou souhlasím s kritikou zemědělství,” reagoval Výborný. “Jasně jsem představil kroky, jak pomoci českým zemědělcům,” řekl ministr Výborný.

“Bavíme se o investiční podpoře, zároveň poskytneme 500 milionů na okamžitou pomoc nejvíce ohroženým zemědělcům,” řekl Výborný.

V minulých dnech uspořádali už několik protestů. Další má přijít tento týden ve středu, kdy zemědělci opět vyjedou na jízdy s traktory a dalšími stroji v regionech.

“Nevládní zemědělské organizace Agrární komora České republiky, Zemědělský svaz ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a další rozhodly, že vyzvou své členy, aby se zapojili do evropských protestních akcí 20. března, tedy den před summitem premiérů,” sdělila mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Budou probíhat formou protestních jízd traktorů a další těžké zemědělské techniky v regionech či veřejných shromáždění. “Jejich cílem je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni,” dodala Pánková.