Ničivý požár v Žebráku na Berounsku. Foto: HZS STC

VIDEO: Požár v Žebráku způsobil škodu za 1,5 miliardy!

/AKTUALIZOVÁNO/ V Žebráku pokračuje hašení obřího požáru továrny Novares, který si vyžádal několikahodinové uzavření dálnice D5. Nejméně 9 hasičů muselo být při zásahu ošetřeno.

Naprostá zkáza! Oheň zničil prakticky celou halu na výrobu plastových dílů firmy Novares CZ v Žebráku na Berounsku. Škody půjdou do stovek milionů korun. Největší letošní požár ve středních Čechách si vyžádal mnohahodinové uzavření dálnice D5 mezi 34. a 41. kilometrem, kde se tvořily dlouhé kolony.

Kolem 15. hodiny byla dálnice D5 znovu otevřena. „Z tělesa dálnice už nezasahujeme a provoz byl obnoven,“ informoval mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Kolony se postupně rozjížděly ještě přes hodinu, teď už je provoz plynulý.

Hasiči ovšem dál s požárem bojovali. „Máme požár lokalizovaný. Je pod kontrolou a dále se nešíří. Hašení však stále pokračuje. Na místě došlo k přerozdělení úseků – stále zasahujeme na čtyři. Požární poplachový stupeň byl snížen na třetí,“ dodal odpoledne Sýkora.

Po 20. hodině hasiči informovali, že požární poplachový stupeň byl snížen na druhý. “Na místě dochází k redukci jednotek, některé se vrací na své základny. Ostatní zasahující jsou postupně vystřídáni. Na místo míří speciální technika na rozebírání konstrukce haly, aby byla nalezena a dohašena všechna ohniska,” uvedl Sýkora. Hasiči už také předběžně odhadli škodu na zničené hale na více jak 1,5 miliardy korun.

Požár značil halu na výrobu plastů v Žebráku. Video: HZS

Náročný zásah pro hasiče

Ničivý požár si vyžádal od dopoledne vyhlášení nejvyššího požárního poplachu, stoupající černý dým byl viditelný z velké dálky. Plameny zcela zničily výrobu plastových dílů pro automobilový průmysl. S hašením pomáhal také vrtulník Black Hawk.

Na místě zasahovalo více než 25 jednotek hasičů, práci výrazně komplikovalo horké počasí. To si také vyžádalo vyčerpání hasičů, kteří na místě doslova nasazovali vlastní životy. „Na místě jsme ošetřili 9 hasičů, jeden byl lehce popálený na rameni, u čtyř z nich šlo primárně o dehydrataci a přehřátí organismu,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Monika Nováková.

“Ted máme v péči další dva pacienty, kteří jsou lehce nadýchaní kouřem, povezeme je také do nemocnice Hořovice,” uvedla v podvečer ještě mluvčí Nováková.

Škodovku to neohrozí

Výroba ve firmě Novares CZ, která dodává pro autoprůmysl, je zcela zničená. Největší české automobilky se to ale podle mluvčí Ivany Povolné nedotkne. Podnik není přímým dodavatelem Škoda Auto, zjistily ČRzprávy. Je ovšem otázkou, co nyní bude se zaměstnanci podniku.