V Praze Petrovicích se člověk propadl do 15 metrů hlubokého kanálu. Foto: HZS

Drama v Praze Petrovicích: žena spadla do kanálu hlubokého 15 metrů!

Dramatické okamžiky se odehrály v pátek večer před panelovým domem na sídlišti v Praze Petrovicích. Do 15 metrů hlubokého kanálu se tam propadla mladá žena.

„V Petrovicích jsme vyprostili osobu, která spadla do kanálu. Náš lezec se k ní slanil, zajistil a lezeckou technikou vyprostil z hloubky asi 15 metrů. Osoba byla předána Zdravotnické záchranné službě Praha,“ informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Kanál, do kterého se v pátek večer propadla asi dvacetiletá žena, se nachází přímo před panelovým domem na sídlišti v Praze Petrovicích, tedy přesněji nad plochou, kde místní lidé parkují svá auta. Kanalizační vpusť se nachází mezi křovinami a je možné, že si tudy mladá žena zkracovala cestu k domu nebo autu.

Nedá se vyloučit, že kanál někdo nechal odkrytý a procházející si toho ve tmě nevšimla a propadla se do velké hloubky až 15 metrů. Naštěstí ale krkolomný pád přežila.

Ženu z kanálu vytáhli na laně

Hasiči po příjezdu tmavé místo nasvítili pomocí reflektorů a nad kanálem postavili konstrukci s kladkou. Pomocí toho lezec hasičů slanil dolů, aby mohl zraněnou zajistit a na laně vytáhnout nahoru.

Hasiči ovšem museli postupovat velmi opatrně kvůli obavám ze zranění páteře či končetin. Navíc se pohybovali ve stísněných prostorách kanalizace.

Venku byla vyproštěná žena zafixována na lůžko a sanita pražské záchranky ji převezla do nemocnice. Situaci na místě přihlíželi šokovaní muž a žena, zřejmě známí zraněné, hasiči je museli uklidňovat.

“Na místě zasahovali záchranáři, lékař a inspektor, žena utrpěla vícečetná poranění těla. Po důkladném vyšetření a zajištění vitálních funkcí, byla pacientka se středně závažnými poraněními transportována do traumacentra,” upřesnila mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Co přesně se na místě stalo, bude nyní zjišťovat policie. Kriminalisty bude zajímat, jak je možné, že se člověk do kanálu propadl, zda bylo víko špatně upevněné, nebo zda kanál dokonce někdo záměrně neotevřel.

V Kladně se zřítil pracovník do výkopu

V pátek to však nebyl jediný případ pádu do hloubky. Odpoledne zasahovali záchranáři u pádu pracovníka do výkopu na stavbě železniční trati v Kladně. Výkop byl hluboký devět metrů a byl zajištěn mohutným ocelovým pažením.

“Lezecké družstvo sestoupilo spolu s posádkou zdravotnické záchranné služby po nastavovacím žebříku do výkopu ke zraněné osobě. Po prvotním ošetření byla osoba zafixována ve vakuové matraci a přenesena na transportní nosítka,” uvedla mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová.

Hasič lezec byl pak spolu se zraněnou osobou na nosítkách zavěšený pomocí lan na hák stavebního jeřábu, který je vyzvednut z výkopu. Pacient byl poté transportován do nedaleké Oblastní nemocnice Kladno.