Průměrná mzda v Česku stoupla. Foto: Pixabay

Češi už podle úřadu berou přes 42 tisíc! Lidé zuří: není to pravda!

Český statistický úřad zveřejnil výsledky vývoje mezd v České republice za období od ledna do konce září. Průměrná mzda rostla, ta skutečná se ale snížila.

Úřady dnes zveřejnily, jak rostla průměrná mzda za tři čtvrtletí letošního roku, tedy od ledna konce září. Podle statistiků již Češi berou průměrně 42 658 korun, to je takzvaná nominální mzda přepočítaná na počet zaměstnanců. Proti loňsku tak vzrostla o 7,1 procenta, tedy o zhruba 3 tisíce korun.

Jenže ve skutečnosti Češi mírně chudnou. „Po započtení vlivu inflace klesla mzda reálně o 0,8 %,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Nejvíce rostly mzdy zaměstnancům v elektrárenských firmách a u dodavatelů plynu. Následoval růst mezd „ajťáků“ v IT a lidí v telekomunikačních firmách a také v oblasti ubytování, stravování a správě a prodeji nemovitostí.

Ženy berou méně

Do průměrné mzdy se samozřejmě míchají jak zaměstnanci s vysokými platy, tedy různí vedoucí pracovníci či odborníci a zároveň ti s nízkými mzdami. Více vypovídající je proto takzvaný medián, který ukazuje, kolik peněz bere větší skupina lidí, ten dosahuje jen na 37 492 korun, tedy proti průměrné mzde o zhruba 5 tisíc méně!

Medián vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 7,1 %, u mužů dosáhl 40 153 Kč, u žen byl 34 705 Kč.

„Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 19 835 Kč a 66 998 korunami,“ uvedl statistický úřad.

Lidé: Tolik rozhodně nebereme!

Lidé v internetových diskuzích ale povětšinou zuří, že na průměrnou mzdu nedosáhnou. „Průměrný Čech má okolo 20 čistého a žije od výplaty k výplatě,“ napsal například Jaromír Vít v diskuzi na iDnesu.

„Taková ta doba, kdy se během tří let z mého nadprůměrného platu stal sotva průměrný. Jenom nevím, komu se ty platy navyšovaly, známí jsou na tom stejně nebo hůř,“ komentoval na Novinkách Matěj Mareš.

„Ježíš, kdo proboha nerozumíte slovu průměr, tak se to doučte, než začnete nadávat. Logicky je to průměr všech mezd, tedy i z ČEZu nebo Prahy (ano, světe div se), logicky na něj značná část nedosáhne a nikdo netvrdí, že to má být vaše mzda. Je to jen statistický údaj, který používají všechna odvětví a všechny státy na světě,“ napsala paní Jana.